AKTUELNO

Predsednik iranskog Parlamenta ranije danas upozorio je da akcije SAD povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom i politika sankcija toj državi, mogu da dovedu do haosa u međunarodnim odnosima.

Ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, to će imati ekstremno negativne posledice, a verovatno će i Iran napustiti taj sporazum, upozorio je danas Kremlj.

- Svakako, to će naškoditi atmosferi predvidivosti, bezbednosti, stabilnosti i neširenja nuklearnog oružja u celom svetu - rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Peskov je istakao da će Rusija nastaviti svoju politiku obezbeđivanja neširenja nuklearnog oružja.

Ranije danas, predsednik iranskog Parlamenta Ali Larijani takođe je upozorio da akcije SAD povodom nuklearnog sporazuma sa Iranom i politika sankcija toj državi, mogu da dovedu do haosa u međunarodnim odnosima, a i Kina je pozvala SAD da ostanu pri sporazumu.

Kako je Bi-Bi-Si prethodno izvestio, očekuje se da se predsednik SAD Donald Tramp danas povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da iznese jaču strategiju konfrontacije, navode zvaničnici.

U tom sporazumu sa šest svetskih sila, postignutom 2015, Iran se složio da će zaustaviti svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija.

Američki kongres zahteva od predsednika SAD da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava svog dela sporazuma i on je do sada to učinio dva puta.

#Dmitrij Peskov

#Iran

#SAD

#Sankcije

'