AKTUELNO

Kraljica Elizabeta II, najdugovečnija figura britanske monarhije, preminula je u četvrtak 8. septembra u 96. godini.

Smrt kraljice Elizabete II i danas je jedna od glavnih tema, kako u Srbij, tako širom planete. Svet bruji o tome kako će odlazak najdugovečnije figure britanske monarhije uticati na stanje u Velikoj Britaniji, ali i šire.

Aleksandar Rastović, istoričar, govoreći o ovoj temi kaže da se za vreme njene vladavine promenilo 15 premijera, što je, kako dodaje, jedan od kurioziteta.

- Ona je vrlo specifična ličnost, ali sa njenim odlaskom smatramo da će biti kraj jedne burne epohe, elizabetanske epohe, koju su karakterisali brojni događaji, od Hladnog rata, raspada Sojvetskog saveza - ocenio je Rastović.

Foto: TV Pink Printscreen

Rastović je rekao i da je kraljica Elizabeta II samo dva dana pre nego što je umrla dala mandat za sastav nove vlade.

- Ona je jedini, do pre neki dan, živi svetski vladar koji je bio učesnik Drugog svetskog rata, to je jedan kuriozitet - podsetio je Rastović.

Mihajlo Rabrenović, stručnjak za menadžment, rekao je da je dugovečnost britanske kraljice sačuvala od rasplamsavanja temu kolonijalizma.

- Sada je ovo jedna prekretnica - ocenio je Rabrenović i dodao da kralj Čarls sada treba da se izjasni o pitanjima koja su se pokrenula nakon smrti kraljice Elizabete II.

Rabrenović kaže da je za Veliku Britaniju pored teme ekonomske krize, tema koja se rasplamsava i rat u Ukrajini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni imaju dvostruku prekretnicu zato što je u dva dana promenjen premijer i preminula je kraljica - naveo je Rabrenović i dodao:

To je veliko iskušenje za britanski narod, u kom će pravcu oni dalje krenuti.

Ljubiša Ristić, reditelj, kaže da nije nikakvo čudo da danas Britanija zauzima jedno posebno mesto unutar cele stavri koja se zove "kolektivni zapad".

Foto: TV Pink Printscreen

- To je onaj ko stalno pokušava da istakne svoj značaj ekstremizmom, preterivanjem, nanošenjem mnogo zla na sve strane. Kraljica Elizabeta II je jedna ceremonijalna konstanta cele te propasti jednog velikog carstva - ocenio je Ristić.

#Aleksandar Rastović

#Kraljica Elizabeta II

#Ljubiša Ristić

#Mihajlo Rabrenović

#Smrt