AKTUELNO

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge stigao je u Edinburg uoči državne sahrane u ponedeljak, 19. septembra.

Članovi javnosti imaće šansu da iskažu svoje poštovanje i vide kovčeg prvo u katedrali u Edinburgu, a potom u Vestminsterskoj dvorani, gde će se kraljica nalaziti puna četiri dana.

Kralj Čarls će takođe obići sve četiri nacije pre sahrane kraljice.

Ovo je vodič onoga što će se desiti, dan po dan:

Ponedeljak, 12. septembar

Kralj će dan u Londonu započeti posetom Vestminsterskoj dvorani, u Vestminsterskoj palati, gde će se sastati i Donji dom i Dom lordova kako bi izrazili saučešće, a Čarls će se obratiti.

U društvu Kamile, kraljice supruge, kralj Čarls će nakon toga odleteti u Edinburg, gde će oko 13:25 sati hodati iza kovčega kraljice od palate Holirudhaus u Edinburgu do katedrale.

Foto: Tanjug AP/Andrew Milligan

Članovi javnosti moći će da prate povorku dok se bude kretala ulicom.

Služba za proslavu kraljičinog života biće održana u 14 sati. Od 16 sati, članovi javnosti moći će da vide kovčeg koji će u katedrali biti 24 sata.

Zvaničnici kažu da će biti uspostavljen sistem čekanja, a dalji detalji će biti objavljeni uskoro. Oni koji prisustvuju su upozoreni da će verovatno morati da čekaju nekoliko sati.

Kralj će takođe otputovati u palatu Holirudhaus, gde će imati audijenciju kod prve ministarke Škotske Nikole Sterdžon. On i kraljica supruga će potom prisustvovati škotskom parlamentu gde će članovi uputiti saučešće.

Uveče će kralj Čarls održati bdenje sa ostalim članovima kraljevske porodice u katedrali, gde će kraljica počivati.

Utorak, 13. septembar

Kovčeg sa telom kraljice biće prebačen na aerodrom u Edinburgu, a onda u avion RAF Northolt. Pratiće ga princeza Ana.

Foto: TANJUG AP/VICTORIA JONES

Očekuje se da će kovčeg sa telom kraljice sleteti u London malo pre 18 sati, a onda će krenuti u Bakingemsku palatu, gde će ga dočekati kralj i kraljica.

Ranije tokom dana, kralj i Kamila će posetiti Belfast gde će se sastati sa državnim sekretarom za Severnu Irsku, poslanikom Krisom Hiton-Harisom, kao i sa drugim partijskim liderima. Nakon sastanka sa verskim vođama, kralj Čarls i Kamila prisustvovaće molitvi u katedrali Svete Ane, pre povratka u London.

Sreda, 14. septembar

Kraljičin kovčeg će posle 13 sati krenuti od Bakingemske palate do Vestminsterske dvorane, gde će počivati naredna četiri dana.

Javnost će imati prilike da isprati povorku koja će se kretati kroz centralni London.

Kralj i članovi kraljevske porodice hodaće iza kovčega na putovanju koje će trajati 38 minuta.

U Vestminsterskoj dvorani kovčeg će počivati na podignutoj platformi. Svaki ugao platforme će čuvati 24 sata dnevno vojnici iz jedinica koje služe Kraljevskom domu. Biće održana kratka služba u prisustvu članova porodice, pre nego što dvorana bude otvorena za javnost.

Četvrtak, 15. septembar

Taj dan označava prvi od četiri puna dana kada će kraljičino telo ležati u Vestminsterskoj palati, gde će ostati do jutra sahrane. Očekuje se da će stotine hiljada ožalošćenih moći da odaju počast u zgradi iz 11. veka, najstarijem delu Vestminsterske palate i srcu britanske vlade.

Foto: Tanjug AP/Jacob King

Petak, 16. septembar

Kraljičin kovčeg će ležati drugi ceo dan u Vestminsterskoj palati, gde će ljudi moći da odaju počast.

Kralj i Kamila otputovaće u Vels, označavajući finale njegovih poseta sve četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva kao kralja.

#Kraljica Elizabeta II

#Sahrana

#Smrt

#Velika Britanija