AKTUELNO

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak 8. septembra, a na tronu je provela punih 70 godina. Tokom svoje vladavine Elizabeta je uvek imala rutinu koja joj je pomagala da se izbori sa teškim zadacima koji su svakodnevno bili pred njom.

Njena rutina bila je jednostavna, ali zaposleni nisu smeli da pogreše ni u najmanjoj sitnici. Elizabeta se budila uvek u isto vreme, a to je mnogim njenim radnicima predstavljalo pravu noćnu moru.

Dok kraljica spava, policijski narednik svake noći dežura ispred njene spavaće sobe. Smena mu se završava u 7.30 ujutro, kada kraljičina lična sobarica ulazi u njenu sobu. Uvek je nosila poslužavnik koji se sastojao od dva srebrna lonca. U jednom se nalazio dobro poznati "Earl Grey" čaj, dok je drugi bio namenjen za toplu vodu. Čaj je pila iz šolje od posebnog kineskog porcelana, a uz sve to, uvek je morala da ima salvetu sa svojim izvezenim kraljevskim inicijalima: EIIR.

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

Prema kraljevskim izvorima, kraljica Elizabeta II bila je veliki obožavatelj Džona Hamfrisa i slušala je njegovu emisiju svakog jutra pre nego što je otišao u penziju 2019. godine. Sobarica nikada nije smela da uđe bez kucanja, a svako jutro bi spustila poslužavnik na stočić, pomerila zavese i pustila radio na stanicu "BBC Radio Four".

Potom bi usledilo kupanje, za koje je takođe imala stroga pravila. Dok kraljica ispija čaj, sluškinja priprema kupku koja je uvek morala da bude određene temperature. To joj je toliko bilo važno da je zahtevala da zaposleni uvek testiraju vodu termometrom. Kraljevsko osoblje, koje je nekoliko decenija radilo, potvrdilo je da nije volela da voda bude dublje od 17 centimetrara.

Foto: Tanjug AP/John Stillwell

Doručak bi uvek usledio u 8.30, a Daren Mekgrejdi, bivši kuvar u Bakingemskoj palati, otkrio je da je uživala u tostu sa marmeladom. Kada nije bilo zabava i protokolarnih obeda, držala se laganih ručkova i večera.

Jutarnja rutina kraljice Elizabete se završavala već u 9.30, kada mnogi ljudi tek ustaju. Tada se posvećivala poslu - sedala je za sto, otvarala zloglasnu crvenu kutiju i bavila se papirologijom.

Autor:

#kraljica elizabeta