AKTUELNO

Britanska kraljica Elizabeta II, rođena je kao Elizabeta Alekandra Marija 21. aprila 1926. godine, a kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih suverenih zemalja, postala je 1952. godine. Ona je preminula u 96. godini života u svom zamku Balmoral u Škotskoj.

Po broju godina provedenih na prestolu 2015. premašila je i kraljicu Viktoriju i proglašena je najdugovečnijim monarhom u britanskoj istoriji.

Osim što je u večnost otišla kao najdugovečnija kraljica, ostaće upamćena i kao jedna od najbogatijih žena sveta, ali i kao monarh koji je ugostio ubedljivo najviše svetskih zvaničnika i u svom kabinetu “preslišao” mnoge britanske premijere… Od čuvenog Vinstona Čerčila, pa do Borisa Džonsona.

Kao jedna od najmoćnijih, najvidljivijih i najsimboličnijih ličnosti na svetu, kraljica je naišla na brojne poteškoće, jer se suočila sa nekoliko pretnji smrću tokom svoje sedam decenija duge vladavine. Dok su se neki pokušaji atentata odigrali pred očima javnosti, drugima su bile potrebne decenije da izađu na videlo, kako bi se zaštitila kraljevska porodica.

Pokušaj atentata u Australiji

Elizabeta i Filip su putovali iz Sidneja u Orandž u okviru svoje australijske turneje 1970. godine kada su postali žrtve “Lithgov zavere”.

Putovali su preko Plavih planina 29. aprila 1970. godine, kada je voz stao na pola puta. Iako to tada nisu znali, za dlaku su izbegli smrt zahvaljujući usporenom kretanju voza pre zaustavljanja na pružnom prelazu.

Foto: TANJUG AP/TOBY MELVILLE

Bivši nadzornik detektiva Klif Mekardi rekao je da su potencijalne ubice postavile veliki balvan preko šina, nadajući se da će izbaciti lokomotivu. Pošto su šine proverene samo sat vremena pre incidenta, smatra se da je trupac tamo postavljen namerno i tempiran na prolazak kraljevskog voza.

– Da je voz dostigao normalnu brzinu, iskočio bi iz šina i udario u nasip. Moje istraživanje je pokazalo da je balvan namerno postavljen na šine – rekao je Mekardi za Dejli mejl 2009. godine.

Mekardi sumnja da je ubilački potez planiran uz pomoć insajdera i da su ga možda vodili simpatizeri IRA.

On je dodao da je ceo pokušaj skrivan od javnosti i kraljevske porodice skoro 40 godina kako bi se australijska vlada spasila od sramote.

Vest nije izašla u javnost sve do 2009. godine kada je penzionisani detektiv progovorio o incidentu, prekinuvši decenije ćutanja o kojima su se dogovorili policajci i štampa. Iako članovi kraljevske porodice i palata navodno nisu znali za incident, The Telegraph je rekao da je Rovlei, mašinovođa, dobio medalju za carsku službu još 1974. godine zbog “priznanja za zasluge koje je pružio”.

Pokušaj atentata tokom svečane ceremonije

Trooping the Color je jedan od najsvečanijih događaja Britanaca, koji se održava svakog juna, sa hiljadama paradirajućih vojnika, muzičara i konja na ulicama. Usred ceremonije 13. juna 1981. 17-godišnji Markus Sarjent ispalio je šest metaka ka kraljici Elizabeti.

Očevici kažu da je kraljica, koja je u trenutku napada jahala konja bila izrazito mirna, dok su se policajci rvali sa napadačem na zemlji.

Sarjeant je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina po Zakonu o izdaji iz 1842, koji nije korišćen od 1966. Pušten je u oktobru 1984. godine.

Pričajući o incidentu iz 2016, princ Čarls je rekao da je njegova majka “Napravljena od jakih stvari”, prenosi BBC.

Foto: TANJUG AP/VICTORIA JONES

Pokušaj atentata na Novom Zelandu

14. oktobra 1981. godine, kraljica je bila u poseti Novom Zelandu sa princom Filipom, kada je još jedan sedamnaestogodišnjak imao istu ideju. Skrivajući se u praznom toaletu na petom spratu zgrade u Danidinu, Džon Luis je nanišanio puškom, baš kada su članovi kraljevske porodice izašli iz rols-rojsa.

Na sreću po kraljicu, Luis je promašio. Kako se ispostavilo, njegovo oružje nije bili precizno, a nije bio ni na najboljoj fizičkoj lokaciji da to uradi. Policija Kivija, navodno zabrinuta da se članovi kraljevske porodice nikada neće vratiti, objasnila je zvuk pucnja kao znak pada, a kasnije je rekla da su u pitanju petarde.

Luis je pobegao sa psihijatrijskog odeljenja da bi to uradio. Pre nego što se ubio u 33. godini u zatvoru, gde je držan zbog još jednog nepovezanog zločina, navodno je rekao svom partneru o pokušaju napada na kraljicu, rekavši: “Prokletstvo… promašio sam”.

Muškarac se ušunjao u kraljičinu sobu

Iako detalji ovog slučaja zvuče kao iz igre Clue, tačne namere Majkla Fegana kada je zalutao u Bakingemsku palatu 9. jula 1982. nisu jasne – čak ni njemu samom. Navodno je preskočio ogradu i popeo se na odvodnu cev i pronašao put do kraljičine spavaće sobe. Na putu je razbio staklenu pepeljaru u predsoblju.

– Fagan je ušao u spavaću sobu Njenog Veličanstva oko 7:15 ujutru noseći jedan komad razbijene pepeljare, kojim je rekao da namerava da prereže vene u prisustvu kraljice – piše Tajms i dodaje – Tvrdio je da nije ušao u palatu sa tom namerom, već da mu je to palo na pamet kada je video pepeljaru.

Nekoliko minuta kasnije, povukao je zavese i pronašao kraljicu kako spava. Uspešno ga je zaustavila i pozvala u pomoć. Decenijama kasnije, Fagan je priznao da mu je to bio drugi put da se ušunja tamo u roku od mesec dana. Sledećeg meseca, žena je provalila u kraljevsku rezidenciju u Škotskoj dok je kraljica bila tamo.