AKTUELNO

Povodom smrti engleske kraljice Elizabete II oglasili su se i saučešće uputili mnogobrojni svetski zvaničnici i šefovi država.

Saučešće su uputili Bela kuća, premijer Kanade DŽastin Trido, predsednik Francuske Makron...

- U srcima i mislima smo sa porodicom kraljice i narodom Ujedinjenog Kraljevstva. Naš odnos sa narodom Ujedinjenog Kraljevstva stalno je jačao, i to je nešto sto je naglašavao i predsednik SAD - navela je predstavnica za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer .

Kanadski premijer kazao je da je vest o smrti kraljice donela veliku tugu.

Ona je bila stalno prisutna u našim životima i ostaće zauvek važan deo istorije naše zemlje, naveo je Trido, prenosi Rojters.

- NJeno Veličanstvo je više od 70 godina oličavalo kontinuitet i jedinstvo britanske nacije. Sećam je se kao prijatelja Francuske, ljubazne i srdačne kraljice koja je ostavila trajan trag i utisak na svoju zemlju i vek u kojem je živela - naveo je Makron.

Saučešće je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Naše su misli s kraljevskom porodcom i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom II u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvek nam je pokazivala važnost trajnih vrednosti u modernom svetu - kazao je Šarl Mišel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe se oglasio.

- S dubokom tugom smo saznali za smrt njenog veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda, izražavamo iskreno saucešce kraljevskoj porodici, celom Ujedinjenom Kraljevstvu i Komonveltu zbog ovog nepopravljivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama - naveo je on.

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je Britanija izgubila ne samo monarha, već i matrijarha nacije.

- Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personifikovala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci - rekao je Bler.

Autor: