AKTUELNO

Komanda za globalni udar Vazduhoplovstva SAD u sredu je lansirala nenaoružanu interkontinentalnu balističku raketu Minuteman III iz baze svemirskih snaga Vandenberg, Kalifornija, u 1:13 časova po pacifičkom vremenu.

Clj lanisranja kako je saopštila Komanda za globalni udar da demonstrira spremnost američkih nuklearnih snaga u efikasnost nacionalnog nuklearnog odvraćanja.

"Ovo probno lansiranje deo je rutinskih i periodičnih aktivnosti koje imaju za cilj da pokažu da je nuklearno odvraćanje Sjedinjenih Država bezbedno, pouzdano i efikasno za odvraćanje pretnji iz dvadeset prvog veka. Ovakvi testovi su se dešavali više od 300 puta ranije, a ovaj test nije rezultat aktuelnih svetskih događaja. Ova probna lansiranja potvrđuju tačnost i pouzdanost ICBM oružanog sistema, obezbeđujući dragocene podatke koji obezbeđuju kontinuirano bezbedno, bezbedno i efikasno nuklearno odvraćanje, saopštila je Komanda za globalni udar i dodala.

„Imali smo naporan raspored testiranja samo u poslednjih nekoliko meseci i ja sam zadivljen načinom na koji je naš tim izveo tokom svake misije“, rekao je pukovnik Kristofer Kruz, komandant 576. eskadrile za testiranje letova.

Današnje lansiranje šalje vidljivu poruku sigurnosti našim saveznicima i ne mogu biti ponosniji na misiju kontinuiranog odvraćanja koju ovo lansiranje predstavlja.

Lansiranje testa je kulminacija višemesečnih priprema koje uključuju više vladinih partnera. Vazduhoplovci koji obavljaju ovu vitalnu misiju su neki od najveštije obučenih i najobrazovanijih koje vazduhoplovstvo može da ponudi.

Autor: