AKTUELNO

Švajcarske vlasti su najavile drakonske kazne za one koji se ne budu pridržavali mera o štednji energenata ove zime!

Kako je preneo dnevnik Blik, prekršiocima će, osim novčane, pretiti i kazna zatvora do tri godine!

Prema novim švajcarskim pravilima, temperatura u zgradama sa sistemima za grejanje na gas može da se podigne na najviše 19 stepeni Celzijusa, a voda u bojlerima se može zagrejati do 60 stepeni Celzijusa. Upotreba grejalica je zabranjena, dok se saune i bazeni ne smeju zagrevati.

To je deo mera navedenih u Saveznom zakonu o nacionalnom ekonomskom snabdevanju, na koje se u zvaničnom dokumentu eksplicitno poziva Savezno odeljenje za ekonomske poslove (EAER).

Markus Sporndli, portparol Federalnog ministarstva finansija, rekao je za Blik da dnevna stopa za kazne može biti najmanje 30 švajcarskih franaka i najviše 3.000 švajcarskih franaka. Komunalna preduzeća bi takođe mogla biti kažnjena ako namerno prekorače svoje kvote za gas.

U izveštaju se navodi da se vlada kreće u "sivoj zoni", sa izazovima i sporovima oko kaznenih mera koje će verovatno zaokupiti sudove. Pojedini kantoni sada se suočavaju s velikim izazovom i imaju rok do 22. septembra da podnesu svoje zabrinutosti ili predloge.

Fredi Fasler, viši policijski službenik, pozvao je vladu da "naredi samo mere koje se mogu implementirati i, pre svega, kontrolisati". Fasler je rekao da ne želi da policija ide od vrata do vrata, pozivajući da se smernice primenjuju sa osećajem mere.

Autor: