AKTUELNO

Devetnaestogodišnjakinja iz Brazila rodila je blizance koji imaju različite očeve. Njene bebe su pravi medicinski fenomen jer se tako nešto dešava jednom u milion slučajeva.

Mlada mama koja je želela da ostane anonimna, rekla je da je istog dana bila intimna sa dva muškarca zbog čega je osam meseci nakon porođaja uradila test očinstva svoje dece. Prikupila je DNK materijal jednog muškarca sa kojim je imala odnose i za kog je i pored neobičnog spleta okolnosti, smatrala da je ipak otac oba deteta. Ispostavilo se da je samo jedno dete njegovo.


Testiranju se podvrgao i drugi potencijalni tata i rezultat je za drugu bebu bio pozitivan.

Ovakav fenomen se naučno zove heteroroditeljska superfekundacija.

U razgovoru za Globo doktor mame blizanca Tulio Horhe Franko objasnio je ovaj vrlo redak fenomen, koji se pojavljuje jednom u milion.

- Moguće je da se desi da dve jajne ćelije iste žene oplode različiti muškarci. Bebe dele genetski materijal majke, ali rastu u različitim placentama - objsnio je dokor.

Naglasio je da je slučaj izuzetno redak i da nije ni pomišljao da će tako nešto videti u životu. Pretpostavlja se da u svetu postoji samo 20 ovakvih slučajeva.

Lokalni mediji javili su da deca sada imaju 16 meseci, jedan od očeva pomaže oko brige o deci.

Autor: