AKTUELNO

Prva dama Turske, Emina Erdogan, supruga turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, arapskog je porekla i rođena je 16. februara 1955. godine.

Supruga redovno prati na državničkim putovanjima a dosad se srela i razgovarala sa prvim damama nekih od najmoćnijih zemalja sveta.

Rođena je kao peto dete i jedina ćerka u porodici koja potiče iz provincije Sirt.


Obrazovala se u umetničkoj školi. Mada školovanje nije završila, još od mladosti je aktivno učestvovala u društvenim kretanjima. Učestvovala je u događanjima koje je organizovala Nacionalna unija turskih studenata i Fondacija žena za nauku i kulturu. Upravo tokom tog perioda srela je supruga i udala se za njega.


Venčali su se 4. februara 1978. i zajedno su izrodili četvoro dece - Ahmeta Buraka, Nedžmetina Bilala, Ezru i Sumeju, koja je uspešna poslovna žena. Emina je lansirala ženski pokret koji je doprineo uspehu stranke Refah na izborima 1994.


Kad je njen suprug izabran za gradonačelnika Istanbula započeto je i njeno aktivno učešće u društveno odgovornim projektima u toj turskoj metropoli. Doprinela je susretu različitih društvenih grupa inicirajući sofre gde su se sretali siromašni i bogati, što je inače deo tradicije.


Već godinama je podrška obrazovanju žena i dece. Aktivno radi na pobošljanju životnih uslova žena i starijih. Pozivala je na obustavu sukoba u Gazi. Aktivna je i kao protivnica prisilnih dečjih brakova uz poruku da su nedopustivi.


Njen stil odevanja je prepoznatljiv, u skladu sa tradicijom, a poznata je i po pojedinim brendiranim komadima odeće i asesoara svetski poznatih dizajenra. Pre nekoliko godina, pojedini zapadni mediji objavili su i da pije posebnu vrstu skupog čaja iz pozlaćenih šolja.


Slovi za pobornicu zdravog života, voli da sluša muziku i čita. Naglašava da živi skromno, u skladu sa tradicijom i verom, ali ne krije strast prema dizajnerskoj odeći i starinama.

Bračni par Erdogan živi u Beloj palati kod Ankare.

Autor: