AKTUELNO

Minhen. Olimpijske igre. Bio je 5. septembar 1972. Taj dan ostao je zauvek zapisan crnim slovima u istoriju sporta, ali i naše planete.

Tada su pripadnici palestinske terorističke organizije "Crni septembar" ubili 11 izraelskih sportista, a stradalo je još petoro ljudi.

Osmorica terorista, maskirani u sportiste, sa torbama punim oružja, oko 4.10 upali su u Olimpijsko selo i došli do soba sa Izraelcima. Rvački trener Moše Vajnberg i dizač tegova Josef Romano prvi su pružili otpor i odmah su ubijeni.

Sa devetoricom taoca zatvorenim u jednu sobu, teroristi su izašli sa zahtevom - oslobađanje 234 zatvorenika iz zatvora u Izraelu, kao i puštanje na slobodu Andreasa Badera i Ulrike Majnhof, vođa nemačke levičarske terorističke organizacije Frakcija crvene armije (RAF).

Nemačka policija je odbila pomoć Izraela i MOSAD-a, i teroriste, zajedno sa taocima, prebacila u NATO bazu Firstenfeldbruk, pristavši da im obezbede siguran let za Egipat.

Međutim, situacija se otela kontroli, policija je imala pogrešnu procenu i nije dobro odreagovala, a kao posledica toga poginulo je još 14 ljudi - svih devet talaca, jedan policajac i četvorica terorista.

Trojica terorista su uhapšena i kasnije predata Libiji.


Ovu terorističku akciju vodio je prvi čovek "Crnog septembra" Abu Daud. Kasnije su mediji spekulisali sa su palestinci imali pomoć nemačkih neonacista.

Izraelska delegacija je posle masakra napustila Olimpijske igre, pridružio im se i legendarni američki plivač Mark Špic, koji je i sam jevrejskog porekla, a Igre su napustile i reprezentacije Egipta, Filipina, Alžira i nekoliko holandskih, norveških i drugih olimpijaca.

Drama koja je trajala dva dana ostala je zapamćena kao "Minhenski masakr".

Autor: