AKTUELNO

Liz Tras je i formalno postala nova britanska premijerka posle današnjeg susreta sa kraljicom Elizabetom, koja joj je poverila da formira novu vladu.

Kraljica je primila Tras u dvorcu Balmoral u Škotskoj u okviru tradicionalnog zvaničnog procesa za preuzimanje dužnosti novih britanskih premijera.

Njen susret sa kraljicom usledio je posle sastanka sa Borisom Džonsonom, koji je ranije danas kraljici podneo ostavku.

Juče je objavljeno da je Liz Tras pobedila u trci za šefa Konzerativne stranke, čime automatski postaje i novi premijer pošto Konzervativci i dalje imaju većinu u parlamentu. Trka je pokrenuta pošto je Džonson podneo ostavku u julu posle niza skandala.

Kraljica ima probleme sa kretanjem zato je primopredaja vlasti prvi put u njenoj 70-godišnjoj vladavini održana u dvorcu Balmoral, a ne u Bakingemskoj palati u Londonu. Kako navodi Bi-Bi-Si (BBC), ovo su prvi snimci 96-ogodišnje kraljice posle dužeg vremena.

Tras čeka ogroman zadatak da suzbije porast cena, ublaži nemire radnika i sredi zdravstveni sistem opterećen dugim listama za čekanje i manjkom zdravstvenih radnika.

Među glavnim problemima pred njom je energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu, koja preti da podigne račune energenata na nivo koji se ne može izdržati, što može dovesti do zatvaranja firmi i hladnih domova za najsiromašnije.

Očekuje se da će Tras predstaviti svoj plan u četvrtak.

Džonson je dao podršku Tras pri napuštanju zvaninčne rezidencije britanskih premijera u Dauning stritu 10.

#Liz Tras

#Velika Britanija

#premijerka

#ujedinjeno kraljevstvo