AKTUELNO

Odlazeći britanski premijer Boris Džonson danas se obratio ispred svoje kancelarije u Dauning Stritu, pre nego što se uputio u Škotsku da zvanično ponudi ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, prenosi AP.

Očekuje se da će se Džonson, koji je pre dva meseca najavio nameru da podnese ostavku, sastati sa kraljicom danas tokom dana na njenom imanju u Balmoralu kako bi se započeo prenos vlasti na Liz Tras, koja je u ponedeljak imenovana za lidera vladajuće Konzervativne partije.

Tras bi trebalo da bude imenovana za premijerku tokom sopstvene audijencije kod kraljice ubrzo nakon DŽonsonove posete.

U obraćanju ispred Dauning strita broj 10, Džonson je rekao da je njegova politika zemlji dala ekonomsku snagu, što će pomoći ljudima da prebrode energetsku krizu.

On je podsetio da je njegova vlada ta koja je sprovela Bregzit i obezbedila Britaniji najbrže uvođenje vakcine protiv kovida-19 u Evropi.

Džonson je dodao da zna da će saosećajna Liz Tras uspešno voditi ljude tokom naredne zime, a naglasio je i da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu neće poći za rukom da ucenjuje ili maltretira Britance zbog energetske krize, navodi BBC.

Ovo je prvi put da se primopredaja vlasti vrši u Balmoralu, kraljičinoj letnjoj rezidenciji u Škotskoj, a ne u Bakingemskoj palati u Londonu.

Tras (47) stupa na dužnost dan nakon što je izabrana na čelo Konzervativne stranke, tako što je osvojila 81.326, odnosno 57,4 odsto glasova, a njen rival, bivši ministar finansija Riši Sunak 60.399, odnosno 42,6 odsto glasova torijevaca, i očekuje se da će danas popodne održati svoj prvi govor kao britanska premijerka, preneo je Rojters.

#Boris Džonson