AKTUELNO

Kraljica će u utorak zvanično imenovati Trasovu za premijerku, a onda se sada suočava sa izazovima rasta ekonomije i podrške ljudima kroz krizu troškova života.

Liz Tras je najavljena za novu premijerku Velike Britanije koja će zameniti Borisa DŽonsona, pobedivši Rišija Sunaka sa 81.326 glasova u odnosu na 60.399 glasova koje je on dobio.

Kraljica će u utorak zvanično imenovati Trasovu za premijerku, a ona se sada suočava sa izazovima rasta ekonomije i podrške ljudima kroz krizu troškova života.

I dok je svima poznata politička karijera trenutne ministarke spoljnih poslova i buduće premijerke, ono što je ipak bio najveći šok u javnosti je njena ljubavna afera!

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

Daleko od politike, udata je za računovođu Hjua O'Lirija od 2000. godine, a par ima dvoje dece. Međutim, Trasova je bila u centru skandala kada je 2006. godine uhvaćena da ima aferu sa bivšim poslanikom Torijevaca Markom Fildom.

Sve je počelo kada je Trasova imala samo 25 godina i napravila svoj prvi upad u politiku tako što se borila protiv Hemsvorta u Zapadnom Jorkširu i smanjila laburističku većinu sa 24.000 glasova na manje od 16.000. Konzervativna partija je bila impresionirana, a da bi poboljšala svoje šanse da u budućnosti obezbedi mesto koje je moguće osvojiti, Mark Fild, koji je bio ministar "u senci" za London, određen je za njenog političkog mentora.