AKTUELNO

Liz Tras biće novi premijer Velike Britanije pošto je danas pobedila u trci za predsednika vladajuće Konzervativne partije.

"Vodila sam kampanju kao konzervativac i vladaću kao konzervativac", rekla je Trasova u pobedničkom govoru, istakavši da će konzervativci pobediti na izborima 2024.

Tras, koja će postati premijer kada je sutra na prijemu u zamku Balmoral u Škotskoj kraljica Elizabeta Druga pozove da sastavi novu vladu, pobedila je bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka na današnjem unutarpartijskom glasanju.

Tras je osvojila 81.326, odnosno 57,4 odsto glasova, a Sunak 60.399, odnosno 42,6 odsto glasova torijevaca, preneo je Rojters.

"Sprovešću hrabar plan smanjenja poreza i rasta privrede.

Odgovoriću na energetsku krizu baveći se računima za struju, ali i dugoročnim pitanjima koja imamo kad je u pitanju snabdevanje energijom", rekla je Trasova pošto je pobedila.

Ona se, takođe, zahvalila svom prethodniku Borisu Džonsonu, koga je nazvala svojim prijateljom.

"Borise, sproveo si Bregzit. Pregazio si Džeremija Korbina (lidera laburista do 2020). Uveo si vakcinu i suprotstavio se Vladimiru Putinu. Dive ti se od Kijeva do Karlajla", rekla je nova liderka torijevaca.

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson predaće ostavku kraljici, nakon čega će ona zvanično imenovati novog premijera.

Ove godine biće prekršena tradicija da novi premijer bude pozvan na sastanak sa kraljicom u Bakingemsku palatu u Londonu jer će ga ona, kako je najavljeno, zbog poteškoća sa kretanjem primiti u zamku Balmoral, gde provodi leta, preneo je Bi-Bi-Si.

Do smene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podneo ostavku.

Prethodno je ostavke podnelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Džonson je mesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila prtiv pandemije korona virusa, porasta troškova života, a pogotovo nakon što su procureli snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin zbog pandemije korona virusa.

Seriju ostavki članova vlade, međutim, pokrenuo je skandal zamenika šefa poslaničkog kluba Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta Krisa Pinčera, koji je podneo ostavku pošto je priznao da se napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca.

Ako novi premijer odluči da ne raspiše prevremene izbore, sledeći redovni izbori biće održani najkasnije u januaru 2025. godine.

#Engleska

#Liz Tras

#Premijera