AKTUELNO

Konzervativna partija je izabrala Liz Tras, dosadašnju ministarku spoljnih poslova, za svog novog lidera, pa će ona automatski postati i novi šef vlade.

Tras (47) je na tom mestu nasledila Borisa Džonsona, koji je podneo ostavku nakon niza skandala.

Njemu se posebno i zahvalila u govoru koji je održala nakon što je proglašena za pobednika unutarstranačkih izbora.

Njen rival je bio Riši Sunak, bivši ministar finansija.

Dobila je 81.326 glasa Konzervativaca, dok je njen rival dobio 60.399.

Trasova, koja je do sada bila na funkciji ministra spoljnih poslova, biće treća žena premijer Velike Britanije, nakon Margaret Tačer i Tereze Mej.

Liz Trus je rekla da će ispuniti svoja obećanja biračima, rekavši da stranka Torijevaca treba da pokaže da može da ispuni svoje obaveze u naredne dve godine.

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

Ona kaže da ima "hrabar plan" za smanjenje poreza i razvoj britanske ekonomije.

Što se tiče preovlađujućeg pitanja povećanja računa za energiju, ona kaže da će "ispuniti rezultate" kada je kriza u pitanju tako što će se baviti ne samo računima već i dugoročnim pitanjima snabdevanja.

Tras, za koju se uveliko i očekivalo da će pobediti, izjavila je ranije danas da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rešavanja problema rasta cena računa za struju i kako bi se povećale zalihe energenata.

U kolumni u "Sandej telegrafu", Tras je rekla da razume koliko poteškoća izazivaju cene troškova života za Britance i dodala je da će preduzeti "odlučnu akciju da omogući porodicama i firmama da proguraju kroz ovu i sledeću zimu".

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

"Sandej tajms" citira izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države.

Gostujući na Bi-Bi-Siju, Tras je odbila da govori o detaljima planova, uz obrazloženje da nije primereno da se ulazi u njenu strategiju pre nego što preuzme funkciju predsednika vlade.