AKTUELNO

Bivši američki predsednik Donald Tramp prvi put se pojavio na mitingu nakon racije FBI na njegovom imanju na Floridi u avgustu, u kojoj je aktuelnog predsednika Džoa Bajdena nazvao "državnim neprijateljem".

Tramp je razgovarao sa hiljadama pristalica u Vilks-Bareu u Pensilvaniji, gde je podržao dva republikanska kandidata, Mehmeta Oza za senatora i senatora Daga Mastrijana za guvernera. Obojica su održala kratke govore, pri čemu je većinu vremena govorio Tramp.

U skoro dvosatnom govoru, 76-godišnji bivši predsednik kritikovao je istragu Federalnog istražnog biroa (FBI) koji je zaplenio više od 11.000 dokumenata sa njegove imovine, uključujući i mnoge poverljive, za koje ga optužuje Ministarstvo pravde. da se ne odnese iz Bele kuće po završetku predsedništva.

Kako prenosi BBC, Tramp je rekao da Bajden koristi FBI kao oružje protiv njega. On je tu raciju nazvao „jednom od najšokantnijih zloupotreba položaja od strane bilo koje administracije u američkoj istoriji“.

„Oni ne samo da su napali moj dom, već su napali nade i snove svakog građanina za koje sam se borio od trenutka kada sam 2015. sišao zlatnim pokretnim stepenicama da predstavljam narod“, rekao je on.

Pred gomilom oduševljenih pristalica, on je izrazio uverenje da će ova „zloupotreba zakona“ imati posledice „kakve niko do sada nije video“, navodi francuska novinska agencija AFP.

Tramp je kritikovao Bajdena nakon njegovog govora, takođe u Pensilvaniji ove nedelje, u kojem je svog prethodnika i njegove pristalice nazvao „ekstremistima“ koji prete „samim temeljima republike“.

Tramp je Bajdenov govor nazvao „najzlobnijim, najmrzljivijim i najrazličitijim govorom koji je ikada održao američki predsednik“.

"On je državni neprijatelj. Rabini treba da znaju istinu. On je neprijatelj države", rekao je Tramp o Bajdenu, prenosi Al Džazira. Za sebe i svoje pristalice rekao je: "Mi smo ti koji pokušavamo da spasemo našu demokratiju, vrlo jednostavno. Opasnost za demokratiju dolazi sa radikalne levice, a ne sa desnice."

Kritikujući FBI i Bajdena, Tramp je takođe više puta iznosio lažne tvrdnje da su predsednički izbori 2020. bili namešteni, da je napao demokrate i obećao da će „spasiti zemlju“. Takođe je više puta pozivao na smrtnu kaznu za ljude koji prodaju drogu.

Autor: