AKTUELNO

Stotine Rusa stajalo je danas u redovima kako bi odali počast bivšem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu.

Gorbačov, koji je preminuo u utorak, biće sahranjen bez državnih počasti, a sahrani neće prisustvovati ni predsednik Vladimir Putin, koji nije veliki ljubitelj Gorbačova i zamera mu na rušenju Sovjetskog Saveta, ali ni brojni svetski lideri zbog zategnutih veza Rusije sa Zapadom zbog rata u Ukrajini.

Foto: Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Vlasti su ipak organizovale javni oproštaj sa "elementima" državne sahrane, pa građani mogu da obiđu njegov kovčeg koji je izložen u sali u Doma saveza, nedaleko od Kremlja, gde je prethodnim sovjetskim liderima odavana poslednja pošta.

Kovčeg je prekriven ruskom zastavom, postavljen je u centru dvorane, u pozadini ide tiha, melanholična muzika iz filma "Šindlerova lista", a pored kovčega su i članovi porodice Gorbačova, njegova ćerka Irina i dve unuke.

Jedan od retkih evropskih lidera koji će biti na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban, koji je doputovao u Moskvu, potvrdio je portparol Zoltan Kovač na Tviteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da Putin ne planira da se susretne sa Orbanom tokom posete Moskvi.

Nakon komemoracije Gorbačov će biti sahranjen, poput bivšeg lidera Borisa Jeljcina, na moskovskom Novodevičjem groblju, pored svoje supruge Raise, koja je preminula pre 23 godine.

Američki ambasador u Moskvi DŽon Saliven i nemački izaslanik u Rusiji Andreas fon Gejer stigli su na komemoraciju Gorbačova, a tamo je i japanski ambasador Tojohisa Kozuki, kao i britanska ambasadorka Debora Bronert.

Od visokih ruskih zvaničnika, na komemoraciji se pojavio i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

Mnogi obični Rusi koji su došli da odaju počast polagali su ruže i bukete ili fotografisali. Jedan ruski državljanin koji je došao želeo je da zahvali Gorbačovu što je doneo demokratiju u Rusiju i otvorio je svetu.

Druga žena rekla je Rojtersu da je bivši sovjetski lider "zaslužio" pravi oproštaj.

"Mislim da je uradio više dobrih nego loših stvari. Starije generacije koje su ovde, sećaju ga se i došli su da se oproste. Tako je kako je", rekla je ona.

Autor: