AKTUELNO

Ujedinjene nacije apelovale su danas na prikupljanje 160 miliona dolara za pomoć Pakistanu pogođenom poplavama, koje su ocenjene kao nezabeležena klimatska katastrofa

Prema prvim procenama, šteta od poplava u Pakistanu iznoši više od 10 milijardi dolara.

- Međunarodne agencije za pomoć angažuju se da pomognu stotinama hiljada ljudi raseljenih usled katastrofalnih poplava u Pakistanu zahtevajući ukidanje restrikcija na uvoz hrane iz Indije - izjavio je za Rojters pakistanski ministar finansija Miftah Ismail.

Foto: Tanjug AP/Fareed Khan, File

Najviše je pogođena provincija Sind na jugu Pakistana gde su kiše bile obilnije za gotovo 466 odsto u odnosu na tridesetogodišnji prosek.

Prema njegovim rečima, Vlada će doneti odluku da li će odobriti uvoz hrane s obzirom na hitnost situacije i posle konsultacija sa koalicionim partnerima.

Foto: Tanjug AP/Shazia Bhatti

Veoma mali obim trgovine i saobraćaja obavlja se između muslimanskog Pakistana i Indije, koja je većinom hinduistička, uprkos istorijskim i kulturnim vezama.

Neuobičajeno jake monsunske kiše, koje su ovog leta pogodile Pakistan, izazvale su poplave koje su pogodile trećinu zemlje, a poginulo je više od 1.100 ljudi, uključujući 380 dece.

Monsunske kiše bile su gotovo 190 odsto jače u odnosu na tridesetogodišnji prosek.

#Pakistan

#Poplave

#katastrofa