AKTUELNO

Ministri inostranih poslova Evropske unije nisu uspeli da usaglase zajedničku zabranu izdavanja viza građanima Rusije, jer su mnogi od njih, uključujući Mađarsku, bili protiv te odluke, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Iz Poljske i baltičkih država članica - Estonije, Letonije i Litvanije upućeni su danas pozivi Evropskoj uniji da uvede zabranu turističkih viza za ruske državljane, uz upozorenje da je to pitanje nacionalne bezbednosti, dok rat Rusije protiv Ukrajine traje, prenosi AP.

Međutim, na sastanku ministara spoljnih poslova EU u glavnom gradu Češke, Pragu, druge zemlje članice, poput Francuske, Nemačke i Belgije, zauzele su stav da je važno ne kažnjavati građane Rusije koji bi mogli da se usprotive ratu ili one koji moraju da uđu u Evropu iz humanitarnih razloga, navodi američka agencija.

EU je već pooštrila vizna ograničenja za ruske zvaničnike i poslovne ljude tokom maja, u sporazumu iz 2007. o olakšicama putovanja između Moskve i Brisela, ali severne članice insistiraju na širim zabranama.
Belgijska ministarka spoljnih poslova Hađa Lahbib naglasila je da je važno izbeći stvaranje takvog sistema "gde bi Rusi mogli da kupuju vizu među zemljama Evropske unije".

"Veoma je važno ciljati prave osobe. Odnosno, oni koji podržavaju ovaj nepravedni rat protiv Ukrajine i oni koji pokušavaju da izbegnu sankcije koje smo mi uveli“, rekla je ona.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona poručila je da je "važno napraviti razliku između odgovornih za rat, u prvom redu ruskog predsednika, njegovih saradnika i svih onih koji podržavaju njegove ratne napore, i ruskih građana, umetnika, studenata, novinara.

Prema njenim rečima, jasno je da su "prvi odgovorni za rat, a ostali ne“, navodi AP.

Ministri spoljnih poslova EU danas na sastanku u Pragu razgovaraju o tome da se ruskim turistima uskrate šengenske vize, što je podelilo države EU, pa su se neki unapred saglasili s tom idejom, dok joj se drugi žestoko opiru, pošto strahuju da će to zatvoriti vrata i Rusima koji beže iz svoje zemlje.

Autor: