AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće porodici Mihaila Gorbačova, navodeći da je bio političar i državnik koji je "imao ogroman uticaj na tok svetske istorije".

Vodio je našu zemlju u periodu složenih, dramatičnih promena, velikih spoljnopolitičkih, ekonomskih i društvenih izazova. Duboko je shvatao da su reforme neophodne, trudio se da ponudi svoja rešenja za hitne probleme, naveo je Putin u telegramu.

Dodao je da je Gorbačov poslednjih godina vodio velike humanitarne, dobrotvorne i prosvetne aktivnosti.

Smrt poslednjeg vodje Sovjetskog Saveza podstakla je danas brojne izjave saučešća na Zapadu, afirmativne za Gorbačova, dok mu u Rusiji mnogi zameraju da je, iako to nije želeo, izazvao raspad Sovjetskog Saveza.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov jutros je izrazio skepticizam oko "romantizovanja" politike Gorbačova.

-Verovao je da će se (Hladan rat) završiti i da će zauvek nastati nova romantična epoha izmedju novog Sovjetskog saveza, sveta i Zapada, rekao je Peskov na forumu koji je prenosila ruska televizija.

-Ali taj romantizam se nije ostvario. Nikakav romantičan period... se nije dogodio. Naši protivnci pokazali su svoju žedj za krlvju. Dobro je da smo to shvatili i razumeli na vreme, dodao je Peskov.

Autor: