AKTUELNO

Nemačka i Francuska protive se predlogu Estonije, Letonije i Finske o ograničavanju izdavanja turističkih viza za ruske državljane.

Nove sankcije Rusiji naći će se na dnevnom redu neformalnog sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije (EU) u sredu. Očekuje se da će ministri raspravljati i o zabrani izdavanja turističkih viza za ruske državljane u celoj EU.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell potvrdio je da će šefovi diplomatije na sastanku u Pragu, glavnom gradu Češke, razmotriti nedavni predlog Estonije, Letonije i Finske da se zabrane turističke vize za Ruse na nivou EU.

Borrell, uoči sastanka, čiji je domaćin češka Vlada koja predsedava Savetom EU-a, rekao je da se sve države članice nisu složile oko ovog pitanja.

Obećao je da će pokušati naći zajednički stav jer EU "ne može dozvoliti da izgleda razjedinjeno u tako važnoj stvari koja utiče na međuljudske odnose između ruskog i evropskog društva".

"Mislim da se, dok Ukrajinci pate, turizam ne bi trebao nastaviti kao i obično i trebali bismo biti restriktivniji", rekao je finski ministar spoljnih poslova Pekka Haavisto.

Kazao je i da će Finska od 1. septembra ruskim državljanima izdavati samo 10 posto od uobičajenog broja turističkih viza.

Haavisto je naglasio i da EU mora "nastaviti podržavati Ukrajinu, vršiti pritisak na Rusiju i baviti se širim posledicama sukoba koji utiče na celi svet".

"Mi predlažemo da sličnu akciju preduzme cela EU", rekao je Haavisto.

Baltičke države Poljska, Češka i Danska podržale su ovaj predlog, a Nemačka i Francuska se protive navodeći da EU ne bi trebala prekidati veze s ruskim stanovništvom.

Nemačka ministarka inostranih poslova Annalena Baerbock rekla je da bi njena zemlja radije "suspendovala vizni sporazum koji daje povlašćeni tretman Rusiji" umesto opšte zabrane turističkih viza.

#EU

#Rusija

#Ukrajina

#Viza