AKTUELNO

Zapadne države jednostrano priznaju Kosovo kao samostalnu i nezavisnu državu jer im to odgovara, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu.

- Zapad, u pokušaju da sačuva dominaciju i ide protiv objektivnog toka istorije, odbacuje međunarodno pravo. Pravila se izmišljaju u zavisnosti od određenog zadatka. Kada je potrebno, Zapad je spreman da prizna nezavisnost koja je nezakonito proglašena, bez bilo kakvog referenduma, jednostrano, kao što je to bilo sa Kosovom - rekao je on.

Lavrov je istakao da, kada Zapadu ne odgovara da prizna neku državu, on to ne radi. Tako je bilo sa Krimom.

Lavrov je tokom prošlonedeljnog sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom u Moskvi rekao da će Rusija podržati svako rešenje koje odgovara Srbima.

- S obzirom na nedavno ozbiljno zaoštravanje situacije na Kosovu i napetost koja je tamo ostala, ukazano je da u pokrajini postoji potreba za rešenjem na osnovu strogog poštovanja međunarodnog prava na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, legitimnih prava i interesa Srbije - istakli su u Ministarstvu.

Pre početka sastanka, Lavrov je govorio o nepromenjivosti stava Rusije o Kosovu, što je više puta potvrđivao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Zalažemo se da Beograd i Priština postignu održivo i obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Naravno, ono mora, prvenstveno, da odgovara međunarodnom pravu i obavezno da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN. Prihvatićemo samo takvo rešenje koje će odgovarati Srbima. Našim srpskim prijateljima pružićemo sveobuhvatnu podršku u postizanju ovog rezultata - naglasio je ministar.

Ruski ministar je naglasio da se, uprkos teškoj međunarodnoj situaciji, dijalog dveju zemalja progresivno razvija na svim nivoima.

- Predsednici Ruske Federacije Vladimir Putin i Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovaraju telefonom, upoređuju stavove, usaglašavaju naša dalja dejstva. Kontakti se odvijaju i preko međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a radi i komisija za vojno-tehničku saradnju - dodao je on.

Autor: