AKTUELNO

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je u nedelju da očekuje da će cene gasa u Evropskoj uniji biti 5.000 evra za hiljadu kubnih metara do kraja 2022.

Dmitrij Medvedev je ranije ove nedelje predvideo da bi cena gasa u EU mogla da dostigne 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara do kraja 2022. godine.

- U vezi sa povećanjem cena gasa na 3.500 evra za hiljadu kubnih metara, prinuđen sam da povećam prognoziranu cenu na 5.000 evra do kraja 2022. godine - napisao je Medvedev na Telegramu i dodao da šalje "tople pozdrave".

Cene prirodnog gasa u Evropi približile su se rekordnim vrednostima u uslovima ograničenih isporuka iz Rusije, pokazuju podaci londonske berze i operatera za prenos gasa.

Foto: Tanjug AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool

Procenjena cena gasnih fjučersa za isporuku u septembru (TTF čvorište) iznosila je 26. avgusta 3.507 dolara, što je rekordna vrednost za celokupno poslovanje gasnih čvorišta u Evropi od 1996. godine. Nedeljna cifra je porasla za skoro 1.000 dolara ili 40 odsto. U isto vreme, cene gasa u petak su dostigle 3.525 dolara, što je još jedan korak ka ažuriranju rekorda od 3.892 dolara.

Kao odgovor na specijalnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje su pokrenule sveobuhvatnu kampanju sankcija koja je posebno usmerena na ruske energetske resurse.