AKTUELNO

Katalonski lider Karles Pudždemon večeras je, u obraćanju regionalnom parlamentu, zatražio da Katalonija na nekoliko nedelja "suspenduje proglašenje nezavisnosti kako bi započeo dijalog, jer je u ovom trenutku potrebno smanjiti napetosti", javljaju svetske agencije.

Kako prenosi Rojters, on je prethodno od parlamenta zatražio mandat za proglašenje Katalonije kao nezavisne države, da bi nakon toga zatražio suspendovanje Deklaracije o proglašenju nezavisnosti.

On je dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

- Vlada Katalonije čini odgovoran i darežljiv gest: ako narednih dana svi budu delovali jednako odgovorno, sve će moći da se odvija mirno i uz poštovanje građana - kazao je Pudždemon, prenosi Ansa.

Foto: Tanjug

Govor je držao na katalonskom, da bi se u jednom trenutku obratio i na španskom.

- Nemamo ništa protiv Španije i Španaca, ali odnosi ne funkcionišu i ništa nije učinjeno da bi se promenila situacija koja je postala nepodnošljiva. Narod ne mzoze da bude nateran protiv svoje volje da prihvati status kvo - rekao je on.

Rojters je preneo da je Pudždemon prethodno poslanicima poručio da "milioni građana Katalonije veruju da Katalonija treba da ima sopstvenu državu", ali da je "važno smanjiti napetosti u Kataloniji".

Foto: Tanjug

On je kazao i da želi da ostatku Španije pošalje poruku za pokretanje dijaloga.

#Katalonija

#parlament

'