AKTUELNO

Istražitelji su pokrenuli krivični postupak za ubistvo Darje Dugine po članu ''Ubistvo izvršeno opšteopasnom metodom“.

Pretpostavlja se da je eksplozivna naprava postavljena u Tojotu Land Cruiser politikologa i novinarke Darje Dugine, koja je poginula u eksploziji, saopštila je danas pres-služba Glavnog istražnog odeljenja Ruskog istražnog komiteta u Moskovskoj oblasti.

Pres služba je dodala da u ovom trenutku forenzičari, istražitelji i stručnjaci za eksplozivnu tehniku nastavljaju sa uviđajem na emstu nesreće.

Na osnovu rezultata inspekcijskog nadzora biće određen veći broj veštačenja, uključujući forenzičku, eksplozivno-tehničku i molekularno-genetsku. Istražuju se sve moguće verzije zločina, napominje pres-služba, a prenosi TASS.

Hronologija događaja

REN TV obnovila je hronologiju tragične večeri kada je ćerka filozofa Aleksandra Dugina Darja poginula u Podmoskovlju.

U trenutku tragedije, devojka se vraćala sa književno-muzičkog festivala Tradicija, gde je bila sa ocem.

Kako pišu ruski mediji, u subotu oko 18 sati Aleksandar Dugin održao je predavanje ''Tradicije i istorija'' na festivalu u selu Zaharovo.

Njegova ćerka je bila tamo kao počasni gost. Kasnije, u 21.25, Darja Dugina je sela u automobil Land Cruiser Prado i napustila festival.

Pretpostavlja se da je upravo na parkingu u automobil mogla biti postavljena eksplozivna naprava. Automobil je u 21.35 sleteo na magistralu, nakon čega je odjeknula snažna eksplozija u blizini jednog sela.

Devojka je preminula na licu mesta.

Na kadrovima koji su se pojavili na internetu, jasno je da je filozof šokiran onim što se dogodilo.

U početku su policajci pretpostavili da je u automobilu eksplodirala boca za gas. Međutim, kasnije se ispostavilo da je eksplodirala improvizovana eksplozivna naprava postavljene u automobilu.

Operativne službe nastavljaju sa radom na licu mesta, utvrđuju se svi uzroci i okolnosti incidenta.

Na svom telegram kanalu oglasio sešef DNR Denis Pušilin, napisavši kako žali zbog Darjine smrti. Pogledajte OVDE.

Ko je bila Darja Dugina?

Filozofova ćerka, Darja Dugina, i sama je bila istaknuta novinarka koja je glasno podržavala invaziju na Ukrajinu.

BBC piše da je Darja Dugin podseća da su je ranije ove godine sankcionisale vlasti SAD i Velike Britanije, koje su optužile 30-godišnjakinju da je doprinela onlajn ''dezinformacijama“ u vezi sa ruskom invazijom.

Ona je u maju u jednom intervjuu opisala rat kao "sukob civilizacija" i izrazila ponos činjenicom da su i ona i njen otac bili sankcionisani od strane Zapada.

Aleksandra Dugina sankcionisale su SAD 2015. godine zbog njegove navodne umešanosti u rusku aneksiju Krima.

Dugin je godinama pozivao Moskvu da se agresivnije afirmiše na globalnoj sceni i podržavao je rusku vojnu akciju u Ukrajini.