AKTUELNO

Oko 100.000 ljudi, među kojima su bili i najviši zvaničnici, učestvovalo je u skupu u centru Pjongjanga.

Severna Koreja danas je obeležila 20 godina od dolaska na vlast bivšeg lidera te zemlje Kim Džong il-a uz obećanje da će nastaviti njegovo nasleđe u borbi protiv svog "arhineprijatelja" - Sjedinjenih Američkih Država i da će izgraditi snažnu socijalističku zemlju, javlja južnokorejska agencija Jonhap.

Oko 100.000 ljudi, među kojima su bili i najviši zvaničnici, učestvovalo je u skupu u centru Pjongjanga, a uveče bi trebalo da bude održan vatromet u severnokorejskoj prestonici, navode severnokorejski mediji.

Istovremeno, severnokorejski državni mediji objavili su govore kojima se slave postignuća Kim Džong-ila, oca aktuelnog lidera Kim Džong-una.

Kim Džong-il, sin osnivača Severne Koreje Kim Il-sunga, izabran je za Generalnog sekretara vladajuće Radničke partije Koreje (RPK) 1997. godine, a zemljom je vladao do svoje smrti u decembru 2011. godine.

- Iako je preminuo, narod DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) ponosan je što ga je podržao za večnog generalnog sekretara RPK - objavila je severnokorejska agencija KCNA.

Tokom skupa u Pjongjangu, potpredsednik stranke Čoe Rjong-he ukazao je na dvostruke ciljeve aktulenog lidera Kim Džong una, odnosno na nuklearno naoružanje i ekonomski razvoj.

U svom obraćanju on je pozvao zemlju da se okupi kako bi dobila "poslednju bitku" protiv SAD.

#Severna Koreja

#godišnjica

'