AKTUELNO

Pukovnik avijacije u penziji Miodrag Đošić kaže da do korišćenja nuklearnog oružja u rusko-ukrajinskom sukobu, zasigurno neće doći. On navodi da i jedna mala nuklearna bomba može da uništi grad veličine Kraljeva, i da su učesnici rata toga svesni.

- Englezi znaju šta Rusi od oružja imaju. Oni imaju "Posejdona" koji može da iznese cunami, i ne bi bilo zgodno da se Rusi isprovociraju. Lično mislim da do toga neće doći jer bi Rusi i svoj narod grdno upropastili - rekao je Đošić.

Foto: TV Pink Printscreen

Generalni sekretar instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Obradović ističe da je Ukrajina postala "sajam naoružanja". Kako dodaje, prvi put je prisutna upotreba modernog zapadnog i ruskog oružja, a to nije prisutno više od 40 godina.

- Turska sada afirmiše svoju regionalnu ulogu velike sile, i ovaj sukob je omogućio Erdoganu da uzme političke poene. On neće ispustiti ulogu broker-dilera u ovoj situaciji, i njima će se pripisati uloga Hegemona - priča Obradović, dodajući da Turska sebe predstavlja kao jednu stranu sa kojom se mora pričati.

Foto: TV Pink Printscreen

Stevica Deđanski sa Instituta za političke studije dodao je da je činjenica da Amerika shvatajući da nema jednopolarnog sveta. Kako dodaje, svet će biti multipolaran.

- Sada dolazi jesen, dolazi naplata sankcija na obe strane - kaže Deđanski.

Autor: