AKTUELNO

Džonson je odlučio da se odmori sa suprugom u eko hotelu sa pet zvezdica.

Odlazeći britanski premijer Boris Džonson proveo je "mini" medeni mesec sa suprugom Keri u Sloveniji, u eko hotelu gde noćenje košta 640 evra i to u trenutku kada obični Britanci grcaju od sve viših troškova života.

Džonson je odlučio da se odmori sa suprugom u eko hotelu sa pet zvezdica koji se hvali svojom "velnes" ponudom i gde će gosti "usporiti i uskladiti svoj ritam sa unutrašnjom ravnotežom", zahvaljujući energetskim tačkama (ima ih četiri) koje su otkrivene "pre mnogo vekova" u dvorištu vile.

Nijedna od 23 sobe nema televizor i drugu elektroniku, a vajfaj je dostupan samo u predvorju, dok se u sobama postavlja samo ako to gost izručito zatraži, piše Dejli mejl.

Cena noćenja u sobi sa terasom sa koje može da se "uživa u idiličnoj prirodi" je od 290 do 640 evra, a iz premijerovog kabineta je poručeno da je Boris platio sa jednonedeljni odmor u planinama Slovenije, tačnije da nije odmarao na račun svojih građana.

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein, Pool

Upitan ranije da li je Džonson platio njegov i Kerin put u Sloveniju, portparol premijera je rekao: "Ni dinar poreskih obveznika nije iskorišćen za ovo". Bio je to privatni odmor". Portparol međutim nije rekao da li je premijer sam platio račun.

Džonson, koji će ostati na premijerskoj poziciji do izbora nogov lidera konzervativaca 5. septembra, našao se na žestokom udaru kritika zbog tajminga svog mini medenog meseca u trenutku kada mnogi građani jedva krpe kraj sa krajem, kamatne stope su podignute na najviši nivo od 2008. a ekonomisti upozoravaju na dugu recesiju.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji dostigla je najviši nivo u poslednjih 40 godina, pošto je rat u Ukrajini dodatno povećao cene hrane i goriva. Strahuje se da bi Britanija mogla da se suoči sa najvećim padom životnog standarda od 1950ih.

Foto: Tanjug AP/Matt Dunham

Slovenački rizort, blizu sela Jezersko u Korka dolini, nekih 30 minuta od Ljubljane, svojim gostima obećava umirujući "balans energija" i medveđi pršut.

Takođe nudi veganske toaletne potrepštine i vodu iz slavine sa "najvećim sadržajem magnezijuma u ​​Sloveniji" - za koje se kaže da je dobro za srce.

Par je ranije uživao u besplatnim putovanjima u raskošne vile u Španiji i na karipskom ostrvu Mustik tokom svog boravka u Dauning Stritu.

Vlasnica vile Katja Batajelj i njena ćerka Lana izjavile su za Telegraf da je on bio jedan od najprijatnijih gostiju.

"Bio je oduševljen hranom i pićem. Da su svi gosti kao on, gde bi nam kraj bio", isrpičala je vlasnica hotela.

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

Prema njenim rečima, bračni par Džonson voli da planinari, a kupali su se i u lokalnom jezeru i posetili pećine. Na medeni mesec nisu poveli dvoje dece - Vilfreda koji ima dve godine i sedmogodišnju Romi.

Pored banje sa finskom i infracrvenom saunom unutar vile u Sloveniji, postoji i nekoliko drugih aktivnosti u okolnim planinama, uključujući izlete biciklom i "romantično večernje pešačenje“.

Restoran vile se za svoje proizvode oslanja na lokalne divlje životinje, a medveđi obrazi i medveđi pršut su na meniju, koji se sastoji od čak sedam jela po ceni od 78 evra.