AKTUELNO

Najveći deo oružja koje SAD šalju u Ukrajinu nikada ne stigne do prve linije fronta, pokazao je izveštaj Ci Bi Es njuza.

Samo 30 odsto oružja koje Zapad šalje zapravo stigne u ruke ukrajinskih vojnika.

Ova činjenica je, kako tvrde poslanici Republikanske stranke, potvrdila da su bili u pravu kada su se usprotivili paketu pomoći Ukrajini vrednom 40 milijardi dolar, piše RT.

Šta će Srbiji doneti sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom
- Ovo je jedan od razloga zašto sam glasala "ne" - rekla je članica kongresa Mardžori Tejlor Grin.

Ona je među 57 republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali protiv zakona o pomoći, koji je velikom većinom usvojen u maju uz podršku svih demokrata i većine poslanika Republikanske stranke.

Jedanaest republikanaca usprotivilo se zakonu u Senatu, gde je usvojen sa razlikom od 86-11.

U izveštaju Ci Bi Es njuza se navodi da, i pored 60 milijardi dolara američke i zapadnoevropske pomoći odobrene Ukrajini od početka ruske specijalne vojne operacije u februaru, većina naoružanja nije uspela da stigne do ukrajinskih boraca.

- Dostavljanje oružja trupama uključuje navigaciju kroz složenu mrežu gospodara moći, oligarha i političkih igrača - rekao je osnivač Litvanske humanitarne grupe Jonas Ohman.

Donatela Rovera, viša savetnica za krizne situacije Amnesti internešnela rekla je da "zaista nema informacija" o tome gde oružje ide.

Američki senator Rend Pol odložio je glasanje Senata o nacrtu zakona o pomoći Ukrajini i insistirao da se uvede odredba kojom bi bio imenovan inspektor zadužen za kontrolu potoršnje novca.

Njegove kolege su odbile da usvoje zahtev za nadzor i paket pomoći odobren je nekoliko dana kasnije.

Zvaničnik američke obaveštajne službe rekao je za Si En En u aprilu da pošiljke oružja padaju "u veliku crnu rupu" kada stignu do Ukrajine.

Poslanici koji su glasali protiv zakona o pomoći suočili su se sa kritikama jer "nisu podržali Ukrajinu".

Članica kongresa Grin optužila je američku vladu jer je, kako je rekla "slala milijarde dolara pomoći Ukrajini u vreme kada majke, zbog nestašica, nisu mogle da kupe mlečne formule za bebe.

Demokrate su je tada optužile da stoji "sa Putinom pred ruskom agresijom".

#Ukrajina