AKTUELNO

Više ljudskih ostataka pronađeno je u vodama jezera Mid koji se povlače zbog suše, saopštile su vlasti.

Ovo je četvrti put da su ljudski ostaci pronađeni u Nacionalnom rekreativnom području jezera Mid od maja.

U poslednjem incidentu, čuvari parka su u subotu ujutro dobili poziv u vezi sa skeletom na plaži Svim, rekli su zvaničnici Službe Nacionalnog parka. Rendžeri su postavili perimetar na plaži kako bi izvukli posmrtne ostatke uz pomoć ronilaca iz Policijske uprave Las Vegasa. Pozvan je i mrtvozornik da utvrdi uzrok smrti.

Najmanje tri različita seta ljudskih ostataka su ranije pronađena na jezeru, gde je nivo vode pao na neviđeno niske nivoe usred nemilosrdne krize vode na Zapadu.

Prethodno otkriveni ostaci, uključujući telo koje je pronađeno u korodiranoj cevi sa ranom od vatrenog oružja, bili su u poodmakloj fazi raspadanja i zbog toga je teško izvući DNK, rekli su zvaničnici.

Nejasno je koliko dugo su najnoviji pronađeni ostaci stajali u jezeru. Odeljenje za ubistva Metropolitenske policije Las Vegasa trenutno ne vodi istragu, rekao je poručnik Džejson Johanson za CNN.

Policijska uprava, međutim, vodi istragu o drugom telu, jednom pronađenom u buretu u luci Hemenvej na jezeru 1. maja. Telo je imalo očiglednu ranu od vatrenog oružja i istražitelji su to odmah tretirali kao istragu ubistva, rekao je Johanson za CNN.

"Kad god imate telo u buretu, očigledno je da je neko drugi bio umešan“, rekao je on.


Od tada, mrtvozornik okruga Klark Melani Rous je preliminarno proglasila uzrok i način smrti ubistvom iz vatrenog oružja. Posmrtni ostaci, koje je kancelarija mrtvozornika nazvala Hemenvej Harbor Dou, pripadali su nekome ko je umro sredinom 1970ih do ranih 1980ih, navode iz policije.

Veruje se da drugi set ostataka - pronađen 7. maja u zalivu Kalvil - pripada nekome ko je imao otprilike između 23 i 37 godina, rekla je Rous.

Nejasno je kako je ta osoba umrla. Ostaci iz zaliva Kalvil imaju manje tkiva od drugih, dodala je ona.

Treći set ostataka - pronađen na plaži Svim 25. jula - samo je delimičan i još uvek je u ranoj fazi ispitivanja, rekla je mrtvozornica.

Jezero se prostire na granici Nevade i Arizone.

Dok su mračna otkrića u jezeru koje se smanjuje brzo stvorila teorije o umešanosti mafije, Johanson je rekao da su te ideje "puke spekulacije“ u ovom trenutku istrage.

Portparol Službe Nacionalnog parka rekao je za CNN da jedno od mogućih objašnjenja za posmrtne ostatke može biti da pripadaju ljudima koji su se ranije udavili u jezeru kada je nivo vode bio visok.

Na svom vrhuncu 1980ih, jezero Mid - najveći veštački rezervoar u zemlji - bio je na 1.225 stopa iznad nivoa mora. Ali kako mega-suša traje, nivoi vode su ove godine pali na najniži nivo od kada je rezervoar napunjen 1930ih.

Prema NASA-i, jezero Mid je 18. jula 2022. popunjeno do samo 27 odsto kapaciteta.

Nivoi vode su toliko opali da su, pored nekoliko tela, otkrili i potopljeni brod iz doba Drugog svetskog rata, saopštila je Park služba početkom jula.

Autor: