AKTUELNO

U Beču je danas u podne, uz temperaturu vazduha od 35 stepeni Celzijusovih i prognozu da će popodnevna temperatura porasti do 37 stepeni, zabeležena povećana koncentracija prizemnog ozona u vazduhu, zbog čega su osetljive grupe ljudi i hronični pacijenti su upozoreni da bi mogli imati zdravstvenih problema.

Na mernoj stanici Klosterneuburg Službe za praćenje ozona za područje monitoringa br. 1 na severu Austrije, utvrđeno je da je prekoračen prag obaveštenja za prizemni ozon. Kako je objavljeno, prag obaveštenja od 180 µg po kubnom metru je premašen tokom nekoliko uzastopnih sati merenja.

Kako je najavljeno, moguć je nastavak visoke koncentracije i u popodnevnim satima. S obzirom na trenutne neuobičajeno visoke temperature vazduha za ovo doba godine u ovoj alpskoj zemlji, i intenzitet sunčevog zračenja. Bečani su pozvani na oprez. U slučaju ovakvog viška, osetljiva grupa građana, kao što su mala deca, trudnice, starije osobe, plućni i srčani bolesnici i osobe koje su trenutno lošeg zdravlja, mogle bi da iskuse simptome kao što su iznenadna glavobolja, iritacija sluzokože očiju, grla, nosa i respiratornog trakta. To su simptomi malih količina ozona, dok u velikim koncentracijama može biti smrtonosan.

Ozon je inače sastavni deo gradskog smoga, pa povećane koncentracije uglavnom izazivaju stanje uzbune u velikim gradovima, pa tako i danas u Beču sa dva miliona stanovnika. Bečka gradska kancelarija za zaštitu životne sredine uputila je poziv Bečanima da, ako je ikako moguće, ostave automobile kod kuće u garaži i koriste bečki gradski prevoz. Jer povećana koncentracija ozona, kako je napomenuto, ne deluje štetno samo na ljude, već i na useve i šume.U nadležnom Monitoring centru 1 za Severnu Austriju istakli su da u slučaju daljeg povećanja koncentracije ozona u vazduhu, biće preduzete dalje individualne mere zaštite, o čemu će Bečlija biti blagovremeno obavešteni.

Autor: