AKTUELNO

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je da je planirano da tri broda sa žitom isplove iz ukrajinskih luka, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Prvi brod isplovio je u ponedeljak iz Odese i stigao u Bosfor za 36 sati, po dogovoru Rusije i Ukrajine postignutom uz posredovanje Turske i UN-a, što bi trebalo da ublaži globalnu prehrambenu krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

Akar je razgovarao s ukrajinskim ministrima obrane i infrastrukture o nastavku izvoza žita, koji organizuje Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

"Rezultat intenzivnog rada i koordinacije u centru je to da se planira da tri broda sutra isplove iz ukrajinskih luka sa svrhom izvoza žita", rekao je Akar.

Nije rekao o kojim je lukama reč.

Akar je rekao da bi jedan prazan brod trebalo da krene za Ukrajinu pošto je sprovedena inspekcija u Istanbulu. Nije rekao kako se zove brod.

Portparol regionalne uprave u Odesi rekao je u sredu uveče da bi turski brod za prevoz rasutih tereta trebalo da stigne u luku Čornomorsk u petak.

To je brod Osprej S, koji plovi pod zastavom Liberije. Brod se nalazi u Mramornom moru, oko kilometar od istanbulske azijske obale.

Autor: