AKTUELNO

Ministarstvo odbrane Tajvana tvrdi da je Kina danas lansirala 11 balističkih raketa "Dongfeng" u vode u blizini severne, južne i istočne obale ostrva.

Oglasilo se i tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je optužilo Kinu da je, ispaljivanjem raketa u vodama kod ostrva, imitirala Severnu Koreju i pozvalo na uzdržanost, u vreme pojačanih napetosti u Tajvanskom moreuzu nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da je Kina ugrozila bezbednost Tajvana i pozvalo zemlje da podrže ostrvo i, kako je navelo, zajedno brane slobodu i demokratiju.

Prethodno je tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je kineska vojska ispalila danas rakete sa ostrva Matsu.

Ranije je istočna komanda Narodneoslobodilačke armije Kine objavila da je ispalila više konvencionalnih raketa u vode kod istočne obale Tajvana, u okviru planiranih vojnih vežbi.

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vežbe sa korišćenjem bojeve municije u vodama oko Tajvana, dan nakon posete Pelosi Tajpeju.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Autor: