AKTUELNO

Zelenski je naveo da je Rusija "izbegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svetom"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u najnovijem video obraćanju kritikovao je funkcionisanje globalne bezbednosne arhitekture i u tom kontektsu ukazao na konfliktne situacije i pretnje širom sveta poslednjih dana, uključujući i Balkan.

– Ovih dana u našem informacionom prostoru i na društvenim mrežama ima dosta izveštaja o konfliktnim situacijama i pretnjama koje postoje u drugim geografskim sredinama. Prvo – Balkan, pa – Tajvan, sada možda Kavkaz… Sve ove situacije izgledaju drugačije, iako ih spaja jedan faktor, a to je da globalna bezbednosna arhitektura nije funkcionisala. Da je funkcionisalo, ne bi bilo ovog sukoba – naveo je Zelenski.

On je ponovo optužio Rusiju da je “potpuno ignorisala međunarodno pravo i interese čovečanstva” i ocenio da je 2014. godina bila prekretnica, prenosi Ukrinform.

Zelenski je ukazao na tadašnju situaciju sa Krimom, Donbasom i oborenim malezijskim avionom i naveo da je Rusija “izbegavala neposrednu i opipljivu odgovornost i sačuvala poslovne i političke veze sa svetom”.

Ocenio je da su Ukrajinci ujedinili ceo svet ne samo oko svoje borbe za slobodu, već i oko razumevanja koliko je krhka sloboda svih aroda u Evropi i drugim delovima sveta.

– Ova krhkost se može zaštiti samo zajedničkim delovanjem. Mora da postoji efikasna globalna bezbednosna arhitektura koja obezbeđuje da nijedna država više nikada ne može da pribegne teroru druge države – poručio je Zelenski.

Autor: