AKTUELNO

Kineska vojska započela je vojne vežbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i vazdušnom prostoru oko Tajvana, prenosi Rojters izveštaj kineske državne televizije.

Kraj vežbi previđen je za nedelju u podne, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, tajvansko ministarstvo obrane saopštilo je da će tajvanska vojska nastaviti sa povećanjem nivoa pripravnosti i da će prikladno reagovati na "neprijateljsku situaciju".

Kina sprovodi ciljane vojne vežbe u zonama oko Tajvana kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Tajvanska vojska pomno prati "neprijateljsku situaciju" u Tajvanskom moreuzu i u blizini tajvanskih ostrva, a sve njene snage sprovode dnevnu obuku kao i obično, dodaje se u saopštenju tajvanskog ministarstva obrane.

Vlasti u Tajpeju objavile su ranije da se sumnja da su iznad tajvanskih ostrva leteli dronovi kao i da je dan nakon posete Nensi Pelosi hakovan sajt tajvanskog ministarstva odbrane.

Kina počinje sa serijom vojnih vežbi oko Tajvana kao odgovor na posetu Pelosi i neke od njih bi trebalo da se održe unutar morske i vazdušne teritorije ostrva, navode iz Tajpeja.

To se, navodi Rojters, nikada pre nije dogodilo, a visoki zvaničnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao "ravan morskoj i vazdupnoj blokadi Tajvana".

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, upozorila je da su njene razmirice sa ostrvom unutrašnja stvar.

"Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana, spoljnih sila je razumno, zakonito", objavila je kineska Kancelarija za tajvanske poslove.

Kineska novinska agencija Sinhua navodi da će se vežbe, koje uključuju vežbe pucanja uživo, održati u šest područja koja okružuju Tajvan.

Autor: