AKTUELNO

Lideri EU 27 sastaju se danas na dvodnevnom samitu u Briselu kome će prethoditi sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška ”perspektivi EU članstva za zemlje regiona”, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normnalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Foto: TV Pink Printscreen

Prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka je, komentarišući Samit u Briselu, progovorila i o predstojećoj zimi, kao i jučerašnjoj izjavi Ursule fon der Lajen, dodajući da se Srbija dobro i temeljno priprema.

- Energetski sistem je umrežen, i mi zavisimo i od okolnih zemalja. Nadajmo se da će se ovaj rat završiti, da će se evropske vlade prizvati i da će shvatiti da sankcije protiv Rusije najviše pogađaju njihove građane - rekla je Mitrović.

Dr Aleksandar Mitić sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu komentarišući navode da će Ukrajina dobiti status kandidata, ističe da je sa jedne strane, u pitanju psihološki podstrek, zbog svih dešavanja u kojima se zatekla.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jasno je bilo i prethodnih dana da će možda BiH dobiti status kandidata, i to je nešto oko čega se na tom sastanku prošle nedelje u Briselu govorilo. Od toga neće biti ništa takođe... Ostala je priča oko Severa Makedonije i Albanije, da će oni dobiti taj početak pregovora, ali tu opet imamo problem sa Bugarskom - priča Mitić.

Ono što sada vidimo, kada je u pitanju dobijanje statusa za Ukrajinu, vidimo da je proširenje čist geopolitički projekat, rekao je Mitić.

- Dobijanje tog statusa jeste simbolika, psihološki podstrek sa jedne strane, ali sa druge strane, malo je čudno - priča Mitić.

Autor: