AKTUELNO

Zvaničnici su upozorili da će konačni broj žrtava verovatno biti veći.

Broj žrtava razornog zemljotresa jačine 6,1 stepen Rihterove skale koji je pogodio istok Avganistana povećan je na 1.000, saopštile su lokalne vlasti.

U snažnom zemljotresu koji je noćas pogodio ruralni, planinski region istočnog Avganistana u blizini pakistanske granice povređeno je još 1.500 osoba, navode lokalne vlasti, prenosi AP.

Pakistansko meteorološko odeljenje saopštilo je da je epicentar zemljotresa bio u avganistanskoj provinciji Paktika, oko 50 kilometara jugozapadno od grada Hosta, u kom su oštećene zgrade, a potresi su se osetili čak i u pakistanskoj prestonici Islamabadu, navodi američka agencija.

Foto: Tanjug AP/Bakhtar News Agency via AP

U spasavanju je danas angažovan i helikopter, ali će akcija verovatno biti komplikovana pošto su mnoge međunarodne humanitarne organizacije napustile Avganistan nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemlji, ocenjuje AP i dodaje da potresi jačine 6,1 stepen Rihterove skale mogu izazvati ozbiljnu štetu u toj oblasti, u kojoj su kuće i druge zgrade loše izgrađene, a klizišta su česta.

Zvaničnici su upozorili da će konačni broj žrtava verovatno biti veći, a u Kabulu je premijer Avganistana Mohamed Hasan Ahund sazvao hitan sastanak u predsedničkoj palati kako bi koordinirao spasilačke akcije, a Bilal Karimi, zamenik portparola talibanske vlade, apelovao je na Tviteru da humanitarne agencije pošalju timove u tu oblast, prenosi AP.

Foto: Tanjug AP/Bakhtar News Agency via AP

Ovo je najsmrtonosniji zemljotres u Avganistanu od 1998. godine, kada je u podrhtavanju tla iste jačine na severoistoku Avganistana poginulo najmanje 4.500 ljudi, a Evropska seizmološka agencija (EMSC) saopštila je da je podrhtavanje tla osetilo 119 miliona ljudi u radijusu od 500 kilometara, navodi američka agencija.

Autor:

#Avganistan

#Zemljotres

#žrtve