AKTUELNO

Uroginekolog i karlični rekonstruktivni hirurg dr. Džoselin DŽ. Ficdžerald privukla je pažnju društvenih medija objavom o vaginalnom prolapsu.

- Sve žene koje su došle u moju kancelariju su razumljivo besne što im niko nije rekao da bi njihova vagina mogla da ispadne zbog bebe - rekla je Džoselin.

Vaginalni prolaps se odnosi na slučajeve kada je istezanje ili slabljenje karličnog dna, tkiva i ligamenata rezultiralo opuštanjem ili spuštanjem vrha vagine. Ponekad to rezultira vrhom koji ostaje unutar vaginalnog kanala, a u drugim slučajevima vrh vagine može padati sve dok se ne nađe izvan tela. Čini se da se statistike razlikuju u zavisnosti od studije, ali istraživači se obično slažu da će otprilike 1 od 3 žene doživeti vaginalni prolaps u nekom trenutku svog života, a kod žena koje rađaju vaginalno, taj procenat se povećava na 50 procenata.

Ficdžerald je takođe objasnila detalje poremećaja koji je mnogo češći nego što se ranije mislilo.

- Vaginalni prolaps je podeljen u pet faza; stadijum 0 nije prolaps, a stadijum 4 je cela vagina okrenuta naopačke. Većina žena ne oseća nikakav prolaps dok se ne nađe u stadijumu 2 izvan vaginalnog otvora ili himena.

Prema zdravstvenoj radnici Elari Ker, prva faza prolapsa je obeležena tako što se materica spušta sa svog normalnog položaja u telu i pada u gornju polovinu vagine. Tokom faze 2, materica se spušta skoro do otvora vagine pre nego što blago viri u fazi 3. Konačno, tokom faze 4, materica visi iz vaginalnog kanala.

Kada prolaps izaziva simptome, osoba može doživeti infekcije mokraćne bešike, bol u leđima, vaginalno krvarenje i poteškoće sa umetanjem tampona, seksom ili stolicom. Ako neko ima prolaps stepena 4, izbočenje može otežati hodanje.

Ficdžerald objašnjava:

- Daleko najveći faktor rizika je vaginalni porođaj, posebno operacija vakuumom ili pincetom. Međutim! Pacijentkinje koje uopšte nisu trudne mogu i dalje imati prolaps. Drugi uzroci uključuju: poremećaje vezivnog tkiva kao što je EDS, pritisak na karlično dno zbog gojaznosti, hronični zatvor, hronični kašalj i starenje uopšte. Histerektomija takođe može povećati rizik.

Ona smatra i da je njena dužnost da žene pre trudnoće upozori na rizike trudnoće, kao i da im objasni gde i kako da potraže pomoć.

- Skoro svaki pacijent kog vidim kaže mi koliko bi želela da zna da joj se može desiti [vaginalni prolaps]... Mislim da generalno radimo užasan posao edukacije žena o njihovom telu, posebno o starenju i vagini. Toliko je srama i tabua oko tema koju toliko žena, čak i ako dožive prolaps, zadrže za sebe kako se ne bi osramotile - rekla je za Buzzfeed.

Dr Ficdžerald je istakala da kada je prolaps u ranoj fazi, većini pacijenata nije potrebno lečenje.

- Neki pacijenti mogu da žive sa prolapsom bez ikakvih problema - rekla je ona i dodala:

- Ako vam prolaps ne smeta, ne morate ništa da radite po tom pitanju osim u najekstremnijim slučajevima. Ali ako vam smeta, može se lečiti fizikalnom terapijom dna karlice... pesarom, koji je gumeni prsten koji ulazi u vaginu i može da zadrži prolaps na mestu. ili operacija, koja dolazi u mnogo različitih pristupa. Samo znajte da je ovo uobičajeno stanje i da postoje tretmani! Ako nešto nije u redu ili izgleda kako treba, potražite drugu ili čak i treće mišljenje ako treba.

Autor: