AKTUELNO

Francuzi sutra izlaze na birališta četvrti put u poslednja dva meseca, posle predsedničkih izbora održanih u aprilu, kako bi odabrali članove parlamenta u drugom krugu parlamentarnih izbora.

Oko 48,5 miliona građana ima glasačko pravo, a rezultati će biti objavljeni nakon zatvaranja birališta u 20 časova po pariskom vremenu, preneo je Frans 24.

Prema istraživanju agencije Elab, koalicija šefa države Emanuela Makrona "Zajedno" mogla bi da osvoji između 255 i 295 mesta u skupštini, koja ima 577 mesta, a levičarska koalicija NUPES Žan-Lika Melanšona između 150 i 200 poslaničkih mesta, što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

Preko 25 miliona registrovanih birača, odnosno 52,49 odsto od ukupnog broja izabralo je da ne izađe na izbore u prvom krugu parlamentarnih izbora, koji su završeni prošle nedelje.

Od toga da li će biti povećana izlaznost u drugom krugu, zavisiće i konačni rezultati.

Demografija izlaznosti birača ima tendenciju da ide u korist Makrona i njegove kolicije desnog centra "Zajedno", dok su njegovi glavni konkurenti, široka levičarska koalicija "Nova narodna ekološka i socijalna unija" (NUPES) i krajnje desničarska partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen generalno ranjiviji kada je reč o izlaznosti jer zavise od podrške mladih i radničke klase.

Po prvi put u 25 godina, dostizanje tog broja biće pravi izazov za koaliciju francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Nakon što je za dlaku propustio mesto u predsedničkom finalu u aprilu, levičar Melanšon je proveo dva meseca lobirajući kod birača da njegovoj koaliciji NUPES daju većinu glasova i barem mu indirektno, umesto toga daju mesto premijera.

U televizijskom govoru pre nego što je u utorak krenuo ka istočnoj Evropi, Makron je apelovao na glasače da je u interesu nacije da mu se da "solidna većina" u domu donjeg doma u ovim teškim vremenima.

- Ništa ne bi bilo gore nego da se globalnom neredu doda francuski nered - poručio je Makron.

Kada je reč o "Nacionalnom okupljanju" liderke krajnje desnice Marin Le Pen, njena stranka bi trebalo da osvoji više nego dovoljno parlamentarnih mesta za formiranje parlamentarne grupe prvi put od 1986. godine.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Ipsos-Sopra Steria je navela da bi krajnja desnica Marin Le Pen mogla da osvoji 20 do 45 mesta, u odnosu na osam u 2017. godine.

Prema istraživanju agencije Elab, Makronova koalicija "Zajedno" bi mogla da osvoji između 255 i 295 mesta, a Melanšonova koalicija NUPES između 150 i 200 poslaničkih mesta što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

I vremenski uslovi mogu biti faktor kada je reč o izlaznosti birača jer je Francusku pogodio rekordni rani talas vrućine.

Francuska meteorološka služba upozorava na temperature koje nikada ranije nisu bile zabeležene u junu u Francuskoj.

Predviđeno je da će se živa popeti na između 35 i 40 Celzijusovih stepeni u većem delu kontinentalne Francuske, a u delu od jugozapadne do centralne Francuske očekuje se čak između 40 i 42 stepena Celzijusovih.

Autor: