AKTUELNO

Njegova advokatica koja je specijalizovana za ljudska prava, rekla je da će iskoristiti sve moguće pravne lekove, uključujući i sud u Strazburu kako bi sprečili njegovo izručenje.

Supruga Džulijana Asanža danas je otkrila da je njen muž obećao da će se ubiti ako bude izručen u SAD, pošto je sudija Priti Patel potpisala nalog da on bude prebačen u Virdžiniju, u kojoj će se suočirti sa optužbama za špijunažu. Ukoliko bude proglašen krivim preti mu do 175 godina zatvorske kazne.

Stela Moris se obavezala da će se boriti protiv ove odluke svim dostupnim sredstvima.

- Iskoristiću svaki sat boreći se za Džulijana dok on ne bude slobodan - rekla je ona.

Zatim je otkrila da joj je muž nedavno rekao da "planira da se ubije ako bude izručen i otkrila da će nova žalba sadržati i dokaze da je CIA navodno pokušala da ga ubije otrovom dok se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu".

Stela koja se Asanžom ima dvoje dece udala se za njega u zatvoru u martu ove godine.

- Ako bude izručen SAD, uslovi pod kojima će se to odigrati biće užasni. To će ga naterati da sebi oduzme život. Ovo nije samo obična rasprava o nečijem mentalnom zdravlju. Govorimo o tome da ćemo naterati čoveka da sebi oduzme život - kaže ona.

Porodica je od početka uz Asanža

Ona je zatim otkrila da je jako teško reći kako se oseća njihova porodica, piše Daily Mail.

Foto: Tanjug/Matt Dunham

- Nemam reči kojima bih mogla da opišem kako je dok gledamo kako se proces u Velikoj Britaniji koristi kao način da se produži Džulijanova patnja. On je veoma jak, mi moramo isto tako da mu uzvratimo. Njegov instinkt je da uzvrati, kao i moj. Uzvratićemo jače - kaže ona.

Na pitanje da li misli da će se njihova deca ikada ponovo spojiti sa ocem kao slobodnim čovekom, ona kaže:

- Imamo tu sliku u glavi i veliku nadu. To je ono što nas pokreće. Ali mi smo uvereni da će ova greška biti ispravljena i da će sudovi, na kraju, učiniti pravu stvar - rekla je ona.

Asanž, koji se trenutno nalazi u strogo obezbeđenom zatvoru Belmarš na jugoistoku Londona, ima rok od 14 dana za žalbu.

Njegova advokatica koja je specijalizovana za ljudska prava, rekla je da će iskoristiti sve moguće pravne lekove, uključujući i sud u Strazburu kako bi sprečili njegovo izručenje.

Ako bilo koja žalba bude odbijena u narednim nedeljama, ili ne stigne na sud, onda više neće biti prepreka koje bi ga sprečile da bude prebačen u SAD, najverovatnije sledećeg meseca.

Podsetimo, Sjedinjene Države traže Asanža zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži.

Asanžov Vikiliks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su američke trupe počinile tokom vojnih operacija u Avganistanu i Iraku. Iz SAD navode da je curenjima podataka prekšen zakon i da su ugroženi životi, dok Asanž smatra da je slučaj politički motivisan.

On poriče da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Autor:

#Džulijan Asanž