AKTUELNO

Nakon raspada bivše Jugoslavije i SSSR-a, Zapad se okrenuo otcepljivanju Kosova od Srbije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu podsetio da su zapadne zemlje pokrenule ratove velikih razmera, napomenuvši da je Irak praktično razoren, Libija još ne može da vrati svoju državnost, a rat u Avganistanu trajao je decenijama da bi ga na kraju neslavno napustili.

– Ali, stvar je u tome da su se takve situacije razvile onako su oni hteli, a ne kako je trebalo. U brojnim slučajevima, recimo u Jugoslaviji – zemlja je rasparčana. Nakon što je naša zemlja prestala da postoji, pojavile su se nove zemlje i novi interesi, bilo je dosta unutrašnjih kontradiktornosti i oni su ih ohrabrivali. Onda su počeli da otkidaju Kosovo od Srbije. Takođe nije jasno zbog čega – rekao je Putin.

Govoreći o vojnim kapacitetima Rusije, Putin je naglasio da Rusija nikome ne preti nuklearnim oružjem, ali da svi treba da imaju na umu da će upotrijebiti takvo naoružanje za odbranu svog suvereniteta, prenosi TASS.

Nakon što je tokom foruma od njega zatraženo da prokomentariše optužbe Zapada u vezi sa pretnjom nuklearnim i trećim svetskim ratom, Putin je odgovorio da Moskva „čuje takvu retoriku“.

– Odakle to dolazi? Iz njihovih saopštenja. Neodgovorni političari će s vremena na vreme izbrbljati tako nešto, čak i visokorangirani političari, recimo na nivou ministarstava spoljnih poslova. Treba li da ćutimo? Odgovaramo u skladu s tim, a čim odgovorimo, oni odaberu naše reči i kažu: „Rusija nam preti“. Ne pretimo bilo kome, ali svi treba da znaju šta imamo i šta ćemo iskoristiti za odbranu našeg suvereniteta. To su očigledne stvari – poručio je Putin.

Autor:

#Vladimir Putin