AKTUELNO

Napadač je otvorio vatru na crkvu u Alabami u četvrtak uveče, ubivši dve osobe i ranivši jednu drugu, saopštile su vlasti.

Policija je uhvatila osumnjićenog za pucnjavu u Episkopalnoj crkvi Svetog Stefana u Vestavija Hilsu, gradu sa oko 34.000 ljudi u blizini Birmingema, rekao je kapetan Šejn Ver iz policijske uprave Vestavija Hils.

Povređenoa osoba prebačena je u bolnicu i trenutno se ne zna u kakvom je stanju, rekao je Ver.

"Napadač je ušao na sastanak male grupe u crkvi i počeo da puca“, rekao je Ver.

Pucnjava se dogodila usred eksplozije oružanog nasilja širom zemlje, uključujući dva masakra u maju: jedan u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, u kojem je poginulo 19 dece i dvoje nastavnika; i rasistički napad na supermarket u Bafalu u kojem je beli napadač ubio 10 Afroamerikanaca.

Brojne masovne pucnjave u SAD gurnule su pitanje oružanog nasilja u prvi plan u Vašingtonu, gde Kongres pokušava da postigne dvostranački dogovor o bezbednosti oružja, uključujući pojačane provere prošlosti kako bi oružje ne bi stiglo do kupaca sa dosijeom, maloletnika ili mentalno poremećenih.

Takođe u maju, 68-godišnji muškarac iz Las Vegasa otvorio je vatru u tajvanskoj crkvi u južnoj Kaliforniji, ubivši jednu osobu i ranivši pet drugih u, kako je šerif okruga Orandž opisao "politički motivisanom incidentu mržnje".