AKTUELNO

Odmori i dugo očekivana letovanja već su počela, međutim, mnogi tek sada planiraju odlazak na more i opuštanje barem na desetak dana, dok trenutna svetska situacija i kriza o kojoj svi govore onima koji planiraju da na letovanje odu sopstvenim kolima nameće neophodno pitanje koliko će ih u 2022. godini koštati putovanje do nekih od omiljenih destiinacija.

Pored cene goriva, ove godine poskupele su i same putarine koje je neophodno platiti, a evo kolike troškove puta naši sugrađani mogu da očekuju ukoliko ove godine letovanje požele da provedu u Grčkoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

Grčka

Kada je o Grčkoj reč, tamo će se najviše osetiti veliki skok cena koji se dogodio u proteklih par meseci, i u odnosu na prethodnu godinu, i to za 40 odsto, a najviše kada je gorivo u pitanju. Tako će oni koji se odluče da svoje odmore provedu na grčkim plažama, na cene aranžmane koje su im već poznate, morati da dodaju još minimum 250 evra za gorivo i putarine.

Za ovu zemlju će, naime, za odlazak i dolazak, do, na primer, Halkidikija, koji je jedan od najpopularnijih među našim građanima, za gorivo i putarine u oba pravca biti potrebno da se odvoji minimum 250 evra.

Foto: Pixabay.com

Pored Halkidikija, oni koji se odluče za neke udaljenije destinacije moraće da izdvoje i više novca, te će tako, do Lefkade, koja je jedno od najudaljenijih letovališta na mapi, morati da izdvoje mnogo više novca za gorivo. Tačnije, ukoliko sipaju benzin moraće da plate, sa sve putarinom, oko 366 evra, dok će za one koji sipaju dizel ta cifra biti malo manja, odnosno, iznosiće 356 evra.

Crna Gora

Pored Grčke, mnogi naši sugrađani ove godine će se uputiti i u komšijsku Crnu Goru, za koju će u jednom pravcu morati da izdvoje manje oko 100 evra.

I u ovoj zemlji osetila se svetska kriza i rat u Ukrajini, te su tamo u 2022. cene nešto skuplje, posebno kada je reč o gorivu. Tako će za one koji odluče da otputuju do Sutomora, odnosno za kilometražu koja iznosi 507 kilometara, biti potrebno da izdvoje ukupno 6.656 dinara, što znači da bi za putovanje u oba pravca moralo da se izdvoji blizu 113 evra, ako uzmemo u obzir da automobil prosečno troši 6,5 litara na 100 kilometara.

Putarine se u ovoj zemlji plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica - Herceg Novi, a naplaćuje se i deonica Bar - Podgorica.

Foto: Tanjug/Ministarstvo Finansija Uprava

Takođe, još neki od troškova čekaju one koji prolaze kroz tunel Sozina, za koji treba da izdvojite 2,5 evra, dok je za putnička vozila na delu puta Meljine-Trebinje (BiH) treba da izdvojite 3 evra.

Hrvatska

Kada je o putovanju u Hrvatskoj reč, svi oni koji se tamo zapute trebalo bi da znaju kako se ekonomska kriza koja "drma" svet oseća i u ovoj zemlji, gde su na snazi nove cene goriva na benzinskim pumpama.

Tako je kod naših komšija litar benzina poskupeo za 46 lipa, pa je nova cena 13 kuna i 83 lipe, odnosno 215,65 dinara, dok vlasnici dizelaša, kako u Hrvatskoj, tako i oni koji iz Srbije žele na odmor u tu zemlju, mogu da odahnu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kada je o putarinama reč, one se mogu plaćati u gotovini (HRK, EUR) ili kreditnim karticama. Takođe, u ovoj zemlji putarina se može platiti i elektronskim karticama.

Za Šibenik je tako potrebno odvojiti 38 evra, za Rijeku 28, a za Istru oko 27 evra. Putarina na istarskom autoputu 10 odsto pojeftinjuje van sezone, u periodu od 1. oktobra do 31. maja.

PUTARINE SRBIJA

Novi Sad - Preševo 1.720

Beograd - Preševo 1.490

Niš - Preševo 590/680

N. Sad - Dimitrovgrad 1.550

Beograd - Dimitrovgrad 1.310

Niš - Dimitrovgrad 360/440

Beograd - Šid 420

NAPOMENA: Iznosi u dinarima

PUTARINE S. MAKEDONIJA

Prva naplatna rampa

60 denara/1,5 evra

Druga naplatna rampa

80 denara/2 evra

Treća naplatna rampa

60 denara/1,5 evra

Četvrta naplatna rampa

80 denara/1,5 evra

Peta naplatna rampa

100 denara/2 evra

PUTARINE GRČKA

Putarina Evzoni 1,8

Putarina Solun 0,5

Putarina Asprovalta 0,9

Solun - Atina 31,35

Evzoni - Halkidiki 2,3

Evzoni - Lefkada 14,65

Evzoni - Tasos 7,40

Evzoni - Krf 10,60

NAPOMENA: Iznosi u evrima

PUTARINE BUGARSKA

Vinjeta za vikend 5 evra

Vinjeta sedam dana 8 evra

Vinjeta 30 dana 16 evra

CRNA GORA

Tunel Sozina 2,5 evra

PUTARINE HRVATSKA

Batrovci - Zagreb 19 evra

Zagreb - Rijeka 10 evra

Zagreb - Šibenik 22 evra

Rijeka - Umag 14 evra