AKTUELNO

Lesli Kautorn moli kiparske sudije da pokažu milost prema njenom ocu, ističući da on ne predstavlja opasnost za druge ljude

Britanac, koji je optužen da je na Kipru ubio svoju suprugu koja je bolovala od neizlečive bolesti, u četvrtak će se naći pred sudom.

David Hanter se tereti da je ubio svoju suprugu Dženis (75) u decembru prošle godine.

Hanter je navodno udavio Dženis, a potom je sebi pokušao da oduzme život medikamentima.

Britanac se suočava sa doživotnom robijom ukoliko ga proglase krivim.

Uoči suđenja Hanterova ćerka je za Sky News rekla da njenog oca progone uspomene na njenu majku koja vrišti u bolovima dok se bori sa kancerom krvi i drugim brojnim zdravstvenim problemima.

Lesli Kautorn moli kiparske sudije da pokažu milost prema njenom ocu, ističući da on ne predstavlja opasnost za druge ljude.

- Tata mi je rekao šta se dogodilo i nemam razloga da mu ne verujem. Mama je jasno rekla šta želi i tata joj je pomogao. Ona je samo želela da se sve okonča. Nije više htela da se bori, nije više htela terapije. Nije htela da čeka na smrt. Dosta je pretrpela i samo je htela da se to okonča - rekla je Lesli.

"Nije sama mogla do kreveta"

David i njegova supruga bili su zajedno 56 godina. Počeli su da se zabavljaju kao tinejdžeri, a pre 20 godina preselili su se na Kipar, nakon što su se oboje penzionisali.

- Mama je onda počela da oseća bolove. Krenuli su brojni zdravstveni problemi i njene životne navike su se značajno promenile. Ja u početku nisam ni znala koliko su stvari loše. Tata mi je onda sve rekao. Mama je bila u strašnim bolovima. Imala je i reumatoidni artritis, zbog kojeg je trpela jake bolove i jedva se kretala - kaže Lesli.

Ona dodaje da je Dženis imala i kataraktu, da su joj jajnici odstranjeni zbog promena.

- Imala je i operaciju slepog creva, kao i operaciju kolena. Dobila je i kancer kože. Bila je zaista loše - priča ćerka.

Lesli kaže da joj je otac rekao da su poslednje nedelje života nesrećne Dženis bili nepodnošljivi.

- Ne bi mogla sama ni do kreveta. Često bi zajedno prespavali u foteljama, jedno do drugog. Imala je hroničnu dijareju, tata joj je stavjlao pelene. Od bolova nije mogla ni da spava. Nije mogla ni da jede ni da pije, nije imala snage ni za šta - priča neutešna ćerka.

"Život je košmar"

David i Dženis Hanter pronađeni su u svom domu u blizini Pafosa 18. decembra prošle godine. Lesli je ujak javio da joj je majka preminula, a da joj je otac u kritičnom stanju i da je sebi pokušao da oduzme život.

- Bila sam očajna. Tih prvih 24 sata je bilo jezivo jer nisam znala da li će tata da preživi. Mislila sam da će umreti, bilo je strašno. Život je košmar poslednjih pet meseci - kaže ćerka optuženog.

Nakon što je protiv Davida podignuta optužnica, advokati su molili tužioca za izmenu optužnice u kojoj bi umesto optužbe za krivično delo ubistvo stajalo pomoć pri samoubistvu. Njihova molba je odbijena.

David je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret. On je već pet meseci u zatvoru i deli ćeliju sa još 11 muškaraca.

- Tata sve ovo teško podnosi. Proganjaju ga sećanja na mamu koja vrišti. Mnogo mu nedostaje. Bili su 56 godina zajedno, to je ceo život. Kao da mu je neko odsekao deo tela. On ne zna šta da radi bez mame, izgubljen je bez nje - priča ćerka.

Ukoliko David bude proglašen krivim preti mu doživotna robija, s tim što bi posle 12 godina mogao da podnese zahtev za puštanje na uslovnu slobodu.

Lesli moli sudije da uzmu u obzir kako je izgledao život njenih roditelja pre nego što donesu presudu.