AKTUELNO

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sutra u 9.00 časova glasaće u Briselu o usvajanju ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji.

Na nacrt izveštaja koji je u aprilu predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Evropski parlament je u fokus svog ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji stavio poziv Beogradu da se "hitno" uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavio kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

- Srpske vlasti se pozivaju da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put evropskih integracija i time ispune evropske aspiracije Srbije - navodi se u tekstu.

U nacrtu teksta izveštaja amandmanima je dopunjeno i da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju", što, će ako bude usvojeno, biti i put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon je zajedno sa poslanikom liberala, Klemenom Grošeljem i nekolicinom predstavnika socijaldemokrata u Evropskom paralamentu, autor najvećeg broja amandmana koji su podneti na izveštaj o Srbiji, posebno u delu koji se odnosi na saradnju sa Rusijom.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

Autor:

#Kosovo

#Rusija