AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će na samitu NATO-a u Madridu reći da Turska neće menjati svoj stav o „zemljama koje podržavaju terorizam“, saopštio je kabinet turskog lidera.

Finska i Švedska su na pozadini događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a molbu za ulazak u alijansu. Turska je blokirala početak procesa pregleda za ove prijave.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da” članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj.

- Odeljenje za komunikacije predsednika Turske održaće 17. juna u Briselu diskusiju o „budućnosti NATO-a nakon rata u Ukrajini.“ Panel će omogućiti da se teze Turske prenesu celom svetu pre samita NATO-a, na kojem će predsednik Redžep Tajip Erdogan učestvovati 28-30. juna.

Direkcija za komunikacije održaće diskusiju u Madridu 28. juna kako bi obavestila međunarodnu zajednicu kako se očekuje da će predsednik Erdogan na samitu NATO-a istaći poziciju Ankare.

- Turska neće praviti kompromise u pogledu svoje pozicije prema zemljama koje podržavaju terorizam i terorističke organizacije - saopštila je kancelarija.

Moskva je više puta napomenula da je alijansa usmerena na konfrontaciju. Kako je naglasio pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Istovremeno, on ulazak Švedske i Finske u ovu organizaciju ne smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji. I sam Vladimir Putin je primetio da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti Helsinkija bilo pogrešno, jer nema pretnji za Finsku.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi genocidu od strane kijevskog režima“. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

Autor:

#Redžep Tajip Erdogan