AKTUELNO

Putin smenio zamenicu šefa Rosotrudničestva jer je kritikovala ruski napad na Ukrajinu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin smenio je danas zamenicu ruske agencije za saradnju sa dijasporom (Rosotrudničestvo) Nataliju Poklonsku, koja je ranije oštro kritikovala ruski napad na Ukrajinu, objavljeno je na zvaničnom internet portalu pravnih ingformacija, prenela je RIA.

Putin u ukazu nije naveo razlog smene Poklonske, koja je na tu dužnost imenovana 2. februara. Ona je svoj zadatak nazvala zaštitom prava sunarodnika u inostranstvu.

"Smenjena je Natalija Poklonska sa mesta zamenika šefa Savezne agencije za Zajednicu nezavisnih država, sunarodnike koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju", navodi se u dokumentu.

Sama Poklonska je rekla da je njena ostavka nastala zbog prelaska na drugo radno mesto.

"Zahvalna sam našem predsedniku na podršci i poverenju", napisala je ona na Telegram kanalu. Poklonska nije podržavala rat u Ukrajini, ona je jednom prilikom izjavila da ne želi da bombe padaju na Kijev ili bilo koji drugi ukrajinski grad, a takođe je rekla da slovo Z koje koristi vojska simbolizuje "tugu i tragediju".

Ona je rekla da čeka rešavanje "strašnog sukoba", povratak ruskih vojnika i civila "na svoju zemlju", kao i obnovu porušene infrastrukture i odnosa. Šef Rosotrudničestva Jevgenij Primakov je posle poslednje izjave obećao da će izvući zaključke i rekao da su simboli Z i V postali "popularni simbol podrške" ruskoj vojsci.

Natalija Poklonska je rođena 1980. godine u Vorošilovgradskoj (danas Luganskoj) oblasti Ukrajine. Od 2002. godine radila je na raznim tužilačkim funkcijama na Krimu. 2014. godine, nakon ponovnog ujedinjenja poluostrva sa Rusijom, imenovana je za tužioca Republike Krim.

Od 2016. godine, Poklonska je član Državne dume sedmog saziva. Ona je trebalo da učestvuje na predizborima Jedinstvene Rusije 2021. godine, ali je potom povukla kandidaturu. Državni savet Krima predložio je da se Poklonskoj oduzmu državne nagrade, prenela je RIA.