AKTUELNO

Američki dolar je u usponu danas prema svim vodećim valutama, pri čemu je najviše ojačao prema japanskom jenu koji je dotakao najniži nivo u odnosu na dolar u poslednje 24 godine.

Dolar je skočio na 135,22 jena, na najviši nivo od oktobra 1998, nastavljajući uzlazni trend sa prethodnih sedam uzastopnih sesija, izveštava Rojters.

Pad jena je posledica sve dubljeg jaza između prinosa na japanske i američke referentne državne dužničke hartije, pri čemu su podaci o usijanoj majskoj inflaciji u SAD dodatno pogurali naviše prinose američkih obvezinca.

Takođe, naglo slabljenje jena je i rezultat sve izrazitije divergencije između monetarnih politika centralnih banaka zapadnih zemalja i Japana. Naime, očekuje se da će Federalne rezerve i Banka Engleske nastaviti da podižu svoje referentne kamate na sednicama ove nedelje, a postoji šansa da će to učiniti i Švajcarska nacionalna banka.

S druge strane, Banka Japana ne odustaje od svoje ultralabave politike, i nastoji da održi prinose na referentne 10-godišnje dužničke hartije u okviru ciljane stope od nula do 0,25 procentnih poena. Nasuprot tome, prinos na američku 10-godišnju državnu obveznicu porastao je jutros za 12 baznih poena na 3,2 procenta.

Akteri na valutnim berzama daju otprilike dve trećine šansi da će Federalne rezerve povećati ključnu kamatu za najmanje 125 baznih poena na sledeća dva sastanka, od kojih je prvi ove nedelje, a drugi u julu. Drugim rečima, to znači da će bar jedno povećanje biti za 75 baznih poena, šti bi bilo najveće podizanje stope od 1994.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest konkurenata, ojačao je za 0,3 posto na 104,58 poena, na najviši nivo u poslednje četiri nedelje.

Evro se spustio za 0,23 posto na 1,0490 dolara, a u istom procentu je oslabila i britanska funta na 1,2287 dolara, usled očekivanja da će Banka Engleske povećati referentnu kamatu u četvrtak po peti put od decembra prošle godine.

Švajcarska nacionalna banka se takođe se sastaje u četvrtak, a na stolu je potencijalno podizanje ključne stope za 25 baznih poena.

Australijski dolar je pao za 0,6 procenata na 0,6998 američkih dolara, na troiponedeljni minimum, pošto je strah od uticaja povećanih kamata naveo investitore da se okrenu ulaganjima u sigurniju imovinu.

#Dolar