AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji konzervativci su osvojili većinu na današnjim izborima zatražila je mandat za sastav nove vlade dok je šef Socijaldemokrata Martin Šulc, dosadašnji član njene vladajuće koalicije priznao poraz a njegova stranka najavila da odlazi u opoziciju.

Merkelkini konzervativci osvojili su četvrti mandat na izborima na kojima je u parlament ušla krajnje desničarska stranka AfD prvi put u više od pola veka, pokazuju izlazne ankete.

- Naravno, nadali smo se boljem rezultatu ali CDU/CSU je najjača snaga u parlamentu i formiraće narednu valdu - rekla je Merkel. Ona je rekla da ulazak AfD u parlament predstavlja izazov i da neće žuriti da formira novu vladu.

IZBORI U NEMAČKOJ! Izlazne ankete: Merkelova osvojila četvrti mandat, Alternativa za Nemačku (AfD) ulazi u parlament

- Vratićemo nazad birače od AfD uz dopbru politiku - rekla je Merekel pristalicama po objavljivanju rezultata izlaznih anketa.

Merkelkini konzervativci osvojili su prema projekcijama 32,5 odsto glasova, i time su najveća parlamentarna grupa.

Ona sada mora da formira koaliciju da bi mogla da vlada, a dosadašnji koalilciioni partner Socijaldemokrate (SPD) su odmah posle istorijski lošeg rezultata od 20 odsto osvojenih glasova već izjavili da neće više biti u koaliciji s njom.

Vođa Socijaldemokrata Martin Šulc priznao je poraz, ali je rekao da ostaje kao vođa partije, dok je nacionalistička, antiimgrantska partija Alternativa za Nemačku (AfD) koja ulazi u parlament sa između 13 i 13,5 odsto glasova obećala da će "promeniti zemlju".

#Angela Merkel

#Nemačka

'